Tybring-Gjedde (Frp) ville fortsette - vraket av sine egne

Carl I. Hagen reagerer kraftig på håndteringen: – Helt uakseptabelt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld ble det kjent at Christian Tybring-Gjedde (50) trekker seg som leder for Oslo Frp.

– Nå har jeg vært leder i Oslo Frp i tre år og da er det på tide å gi stafettpinnen videre, sier Tybring-Gjedde til TV 2 mandag.

Men det viser seg å ligge mer bak uttalelsen. Etter det TV 2 kjenner til skal Tybring-Gjedde ha ønsket å fortsette, men valgkomiteen i Oslo Frp ønsket motsatt.

De skal ha vraket Tybring-Gjedde til fordel for den mindre synlige kandidaten på sjetteplass, Geir Hågen Karlsen. 

Se TV-reportasje øverst i saken.

Hagen reagerer kraftig

Partiveteran Carl I. Hagen bekrefter at Tybring-Gjeddes avgjørelse er basert på at han ble dolket.

BEKYMRET: Carl I. Hagen skulle ønske Oslo-lederen fortsatte i stillingen. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
BEKYMRET: Carl I. Hagen skulle ønske Oslo-lederen fortsatte i stillingen. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

– Jeg tror det var noen uheldige ting i forbindelse med valgkomiteens arbeid . De gjorde noen formelle og reelle feil som skapte en litt uklar situasjon, og det kan ha vært medvirkende til at Christian trakk denne konklusjonen, sier han og legger til.

– Det var et elendig håndverk av de som satt i valgkomiteen og var med på innstillingen. Helt uakseptabelt!

Følte seg dolket

TV 2 vet at Tybring-Gjedde tok det svært ille opp og at det kom sterke reaksjonen som førte til at valgkomiteen måtte snu i siste liten og gjeninnstilte Tybring-Gjedde. 

– Valgkomiteen gjorde en meget slett arbeid og gjorde også noen formelle feil og mangl på innkalling og det ble ryddet opp i og det ble et nytt møte, hvor de innstilte Christian. Men det gikk jo inn på ham at et par enkeltpersoner som satt i valgkomiteen ønsket en annen, sier Hagen. 

Etter den rotete prosessen valgte Frp-lederen å ikke stille til gjenvalg. 

VILLE FORTSETTE: Christian Tybring-Gjedde ønsket å stille til gjenvalg, men ble vraket av sitt eget parti. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
VILLE FORTSETTE: Christian Tybring-Gjedde ønsket å stille til gjenvalg, men ble vraket av sitt eget parti. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Partiveteranen mener partiet mister en viktig stemme. 

– Jeg finner det også litt bekymringsfullt at de som har den klareste tale, og Tybring-Gjedde markerer jo vår politikk som er annerledes på flere områder, blant annet innvandringsområdet, enn regjeringens politikk. Jeg kommer til å savne ham og skulle ønske at han fortsatte som leder i Oslo Frp. 

Omstridt

Tybring-Gjedde har vært leder i Oslo Frp siden 2010. Han har sittet på Stortinget siden 2005. Etter to perioder i Finanskomiteen sitter han nå i Forsvars- og utenrikskomiteen.

Tybring-Gjedde har vært en kontroversiell stemme i norsk innvandringsdebatt og har fått kritikk for utspill som omtales som innvandringsfiendtlige, blant annet kronikken «Drøm fra Disneyland» som stod på trykk i Aftenposten i 2010. Kronikken fikk på ny oppmerksomhet etter terrorangrepene 22. juli 2011 og Tybring-Gjedde beklaget ordbruken.

– Jeg har sikkert vært kontroversiell på mange måter. Jeg har stått på så godt jeg har kunnet, men er sikker på at andre vil kunne gjøre en like god jobb som meg, sier Tybring-Gjedde.

– Tøft

Mot slutten av 2011 ble Frp-politikeren sykmeldt etter at han og familien mottok trusler og sjikane.

– Du har vært en omstridt politiker. Er det fordi det har vært for tøft at du gir deg som leder?

– Jeg mener det samme som jeg har ment hele veien, men spesielt i innvandringsdebatten har det vært tøft å stå i front, spesielt på grunn av dere i media som jakter på alle som er utenfor main stream. Jeg føler jeg har solid støtte i grasrota i Frp og Oslo Frp og håper man respekterer at jeg gir meg etter å ha hatt ledervervet i tre år, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Se intervju med Tybring-Gjedde hvor han forklarer hvorfor han ikke stiller til gjenvalg: