Brannvesenet advarer mot «nachspielbranner»

2013 ble et år med en kraftig økning i antall dødsbranner.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2013 ble et dystert brannår. 62 mennesker mistet livet mot 40 i 2012. Natt til i går kunne det gått ille igjen, da var det storutrykning til Årstad bydel i Bergen.

I leiligheten sov to barn. Mor er på vei for å legge seg da hun stopper opp et øyeblikk..

Svidd plastikk

– Jeg merker at det lukter brent plastikk, får panikk og tenker at nå må vi komme oss ut, for det brenner et eller annet sted i huset, forteller tobarnsmor Heidi Hauen. Hun ringer 110 og mens hun har brannvesenet på telefonen, og et barn på armen, forsøker hun å varsle naboene.

Se reportasjen øverst i saken

TV 2 står sammen med mor og de to barna utenfor naboleiligheten hvor det brant dagen i forveien. Litt over klokken 23 søndag kveld tok Hauen seg ut i gangen.

SKREMT: Familien i bydel Årstad i Bergen er skremt etter en brann i naboleiligheten. Foto: Sven Are Nydal, TV 2
SKREMT: Familien i bydel Årstad i Bergen er skremt etter en brann i naboleiligheten. Foto: Sven Are Nydal, TV 2

– Her er leiligheten og jeg så røyken komme ut langs dørlisten, ganske voldsomt og det luktet sterk, minnes Hauen.

«Nachspielbranner»

I følge forsikringsselskapet If, er alkohol, søvnmangel og matlaging på komfyr svært ofte årsaken til det som i politi- og brannvesen kaller nachspielbranner. 

– Det dreier seg m at man steker noe på noe på komfyren og ventetiden kan bli lang og man sovner gjerne, vi har mange eksempler på mennesker som vi har vekket og de blir jo forskrekket når de ser oss i fullt røykdykkerutstyr, og lurer på hva som skjer. Og da er det ikke lenge før røyken tar liv, påpeker brannmester Kjell Jacobsen ved Bergen brannvesen.

Nær halvparten av alle omkomne i brann er påvirket av alkohol. En undersøkelse viser også at nesten en tredjedel selv forårsaket brannen ved uforsiktig bruk av komfyren. 

– Hva er det å si til sultne og berusede mennesker på vei hjem fra byen?

– Mitt beste råd er å unngå den matlaging når de kommer hjem, ta den matbiten helst på veien før de kommer hjem slik at sulten ikke melder seg. For det kan gå skikkelig ille, erfarer Jacobsen.

-Dropp varm mat

Trøtte festløver sovner fra nattmaten og dør av brent bacon og kullsvidd frossenpizza. Dropp varm mat hjemme etter festen, velg heller brødskiver, anbefaler forsikringsselskapet If.

– Alkohol, søvnmangel og matlaging på komfyr er en svært dårlig kombinasjon, påpeker fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter.

Eldre mennesker og unge menn er overrepresentert i delen av brannstatistikken som omfatter komfyrbranner. Brannene med eldre oppstår som oftest på dagtid, mens menn i 20-30-årene gjerne rammes av denne typen brann mellom klokken 02 og 06, ifølge If.

Natt til søndag er tidspunktet flest mennesker omkommer som følge av tørrkoking, viser en omfattende Sintef-studie som ble offentliggjort i 2010.