DREPT: Margaret Molland Sanden (19) var ett av drapsofrene på Valdresekspressen i november 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix/TV 2-montasje.
DREPT: Margaret Molland Sanden (19) var ett av drapsofrene på Valdresekspressen i november 2013. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix/TV 2-montasje.

Familien til drepte Margaret (19) kritiserer politiet

De synes det er godt at politiet tar selvkritikk, men kritiserer dem for veivalg og manglende informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag la politiet i Sogn og Fjordane frem sin rapport etter trippeldrapet på Valdresekspressen 4. november 2013.

Raskere respons hadde ikke reddet liv, slår Sogn og Fjordane politidistrikts gjennomgang fast. Samtidig legger de ikke skjul på at det var svakheter i deres håndtering av saken. 

Les politiets rapport på politi.no

Familien til en av de drepte, 19 år gamle Margaret Molland Sanden synes det er bra at det er kommet en rapport med evaluering av politiets arbeid. Det opplyser familiens advokat Maria Kirkeeide Ravnå i en e-post til TV 2. 

– Godt at politiet tar selvkritikk

Hun forteller at det har vært vanskelig for familien å registrere at en rekke forhold ikke ble håndtert som de skulle denne kvelden, og at de derfor synes det er godt at politiet nå tar selvkritikk på en del punkter.

Etter at bussjåføren og to passasjerer ble drept om bord på Valdresekspressen 4. november i fjor har politiet måttet tåle kraftig kritikk. 

Også familien til 19-åringen sitter igjen med et inntrykk av at mye gikk galt denne kvelden, i flere ledd, skriver advokaten.

«De reagerer både på varslingsrutiner, bemanningssituasjonen, valg av kjørerute og utrykningstid, og at de andre nødetatene var på plass lang tid før politiet.  Familien har særlig reagert på at det fremstår som om det har vært en del uklarhet i forhold til gjeldende retningslinjer.»

«Vanskelig lesning»

Drapsmannen fikk i sommer avslag på sin asylsøknad, og skulle sendes ut av landet til Spania. I politiets rapport går det frem at mannen etter planen skulle transporteres ut fredag 1. november, tre dager før drapene.

«Det vanskelig lesning for familien at siktede egentlig skulle vært utsendt tidligere. Dette er selvsagt noe som berører dem sterkt, og de har mange spørsmål knyttet til rutiner for utsending, og hvorfor dette ble utsatt flere ganger,» skriver advokaten til TV 2. 

Kritiske til veivalg

Politiet har fått kraftig kritikk for valg av kjørerute til åstedet. Politipatruljen valgte en omvei på nesten 40 minutter og brukte en time og 11 minutt på å komme frem. 

I forhold til tidsbruken og valg av utrykningsvei har familien opplevd det som frustrerende at det har vært ulike forklaringer gjengitt i media  om valg av vei. 

Se tidslinje for drapene på Valdresekspressen

Dette har medført at det har vært vanskelig å vite hva som har vært rett begrunnelse for valget. Slik sett er det godt at det nå kommer en helhetlig forklaring av veivalget. 

De stiller seg likevel kritisk til at den lengste veien ble valgt ved utrykning

– Manglende informasjon

Familien forteller gjennom sin advokat at de opplevde at de ikke fikk nok informasjon fra politiet i starten.

«Dette var vanskelig for dem. De håper at man generelt vil ta lærdom av denne saken og i fremtiden prioritere å også ha særlig beredskap i forhold til kontakten med de pårørende ved slike dramatiske og alvorlige hendelser,» skriver advokaten til TV 2.

– Må ta lærdom

I politiets rapport heter det at «etterforskningen av saken er tydelig på at de tre drepte var døde allerede før første melding kom til AMK. Drapene kunne derfor ikke vært unngått uansett hvor tidlig politiet hadde vært tilstede».

Familien er likevel opptatt av at situasjonen kunne vært annerledes i forhold til tidspunktene for drapene, og at de feil og mangler som er avdekket i evalueringen da kunne fått avgjørende og dramatisk betydning, skriver advokaten.

«Det er viktig at en tar lærdom av de feil og mangler som er oppdaget uavhengig av innvirkning på utfallet.» 

– Må følges opp

Det familien er mest opptatt av i forhold til rapporten er hva som vil skje videre nå som rapporten er avlagt, skriver advokat Ravnå.

Rapporten fra Sogn og Fjordane politidistrikt er sendt til Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet.

«Familien spør seg hvordan de mangler og feil som er oppdaget vil bli fulgt opp, og hvordan Justisdepartementet vil håndtere den informasjon som fremkommer i rapporten. De håper at rapporten vil bli grundig fulgt opp slik at den type feil som oppstod denne kvelden ikke skjer igjen.», skriver advokaten.