BARNERAN: Politiet på Stovner i Oslo mener de tiltalte barneranerne er fremtidens kriminelle om man ikke får stoppet utviklingen. Foto: NTB Scanpix
BARNERAN: Politiet på Stovner i Oslo mener de tiltalte barneranerne er fremtidens kriminelle om man ikke får stoppet utviklingen. Foto: NTB Scanpix

13 av 19 ranere fra samme bydel

I dag starter rettssaken der 19 ungdommer står tiltalt for ran. 13 av dem kommer fra bydel Stovner i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ytterligere fem kommer fra bydelene Alna og Grorud, som ligger i Groruddalen. Den siste tiltalte har adresse i bydel Grünerløkka. Ranene har med få unntak også skjedd i Groruddalen.

– I dette tilfellet snakker vi om gutter mellom 15 og 19 år som har falt utenfor skole, idrett og aktiviteter. Mange av dem har kanskje opplevd vold i hjemmet. De er fremtidens kriminelle om vi ikke får stoppet utviklingen, sier John Roger Lund, sjef ved Stovner politistasjon, til TV 2.

Overrepresentert i Oslo-øst

Lund ønsker en fortsatt satsning på barn og unge i de østlige bydelene.

– Det bor mye flott ungdom i de østlige bydelene, men Oslo øst er dessverre overrepresentert når det gjelder unge ranere. Bydelens gode arbeid er med på å holde lokket på trykkokeren, men ungdomskriminaliteten kan raskt eskalere hvis politikerne ikke fortsetter den gode satsningen på barn og unge her, sier Lund.

– Adresse avgjør mulighet for å lykkes

– Barneran, og kriminalitet i seg selv, har noe med sosial bakgrunn å gjøre. Vi snakker ofte om unge menn med liten utdanning og en vanskelig oppvekst. Det er store levekårsforskjeller i Oslo og hvilken adresse du har kan avgjøre dine muligheter til å lykkes, sier Libe Rieber-Mohn (Ap), varaordfører i Oslo.

Hun mener dagens borgerlige flertall i Oslo utgjør en fare for utviklingen i Groruddalen.

– Med dagens borgerlige byråd vil vi ikke få hentet inn disse bydelene. De borgerlige kutter i budsjettene til bydelene, fordi de ikke vektlegger ulikhetene i denne byen. Vi ønsker å prioritere barn foran eksterne konsulenter, byråkrati og administrasjon, sier Rieber-Mohn.

Nedgang i vinningskriminalitet

Hun får støtte fra Bjørnar Moxnes, Oslo-politiker og Rødt-leder.

– Bare i år bruker Høyre-byrådet 100 millioner på å skrive videre på OL-søknaden. Samtidig som ungdomskullene fortsetter å vokse kraftig i disse bydelene, så kuttes det i bydelsbudsjettene. Og forebygging av ungdomskriminalitet er ikke lovpålagt, derfor kuttes det i tilbud til barn og unge, sier Moxnes.

Han understreker imidlertid at Groruddalen har hatt en svært positiv utvikling de siste ti årene.

– Fra 2000 til 2011 sank antall anmeldelser fra 18 000 i året til 10 000 i året. Den største nedgangen er i vinningskriminalitet og i samme periode har innvandrerandelen økt. Derfor blir det så utrolig bakvendt å begynne å kutte i bydelsbudsjettene nå, mener Moxnes.

– Løser ikke alt med ny ungdomsklubb

Gruppeleder i Oslo Høyre, Øystein Sundelin, avviser kritikken.

– Dette er den samme kritikken som kommer hver gang. De peker på de samme 100 millionene hver gang i et budsjett på 50 milliarder. Vi løser ikke alt med en ny ungdomsklubb, men tilbud til barn og unge økes hvert år, sier Sundelin.

Han mener ransbølgen begått av barn og unge viser behov for ytterligere skolesatsing.

– Å falle gjennom på skolen er ofte starten på en kriminell løpebane. De innvandrertette bydelene preges av en utfordring med foreldre som har vanskelig med å følge opp barnas skolegang på en god måte, fordi de selv kanskje ikke har gått grunnskole eller har språkkunnskapen, sier Sundelin.

Familievolden øker i Groruddalen

Stasjonssjef Lund bekrefter at statistikken over antall anmeldelser har vært på vei ned lenge, men med et unntak:

– Familievold. Det er den eneste kategorien vi har stigning på, sier Lund.

– Disse ranene er begått med verbale trusler, som har blitt fulgt opp med slag og spark, av og til også med kniv. Når du bruker dette som modus i et ran, er det ikke første gang du gjør det. Du har en bakgrunn som fører til at du er tilbøyelig til å gjøre det, sier Lund.