Spermhvalen er ute av bukta i Øygarden

Tilsynelatende har den digre hvalen blitt jaget ut i åpent hav i en spektakulær redningsaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Synnøve Gjerstad

– Lokale patrioter har gjennoført en spektakulær aksjon og veiledet hvalen ut i åpent hav, forteller TV 2s reporter Elin Skaar.

Hvaleksperter fra Andøya har kommet og hjulpet til med å få hvalen ut.

– De har slått på metallrør og ført hvalen utover, forteller Skaar.

Hvalen svømte mellom to båter, og tilsynelatende ser det ut som om hvalen har funnet veien ut i havet.

– Forhåpentligvis er hvalen nå fri og roter seg ikke inn igjen i bukta, sier Skaar, som er om bord i en av de to båtene.

Den enorme hvalen har vært i den lille bukta i Rong i Øygarden utenfor Bergen i én uke. Mange skuelystne har strømmet til den lille bygda for å se det uvanlige synet.

– Det så ikke ut som hvalen hadde det så godt i denne bukta, så jeg er glad vi fikk han ut nå, sier en lokal hjelper til TV 2. Han innrømmer at han ikke hadde så stor tro da aksjonen startet.

– Han har blant annet fått et sår på nesa, så han har sikkert stanget borti noe, forteller han.

Alle håper nå at hvalen forblir i åpent farvann og ikke roter seg innover mot kysten igjen.

Kan være syk

Forskerne frykter at han fortsatt kan strande i en annen vik, eller svømme tilbake til samme bukt.

– Hvis han svømmer på grunna igjen er han trolig syk, og da får vi ta det derfra, sier en av forskerne som var ansvarlig for aksjonen.

Hvalekspertene sjekket hørselen til hvalen mandag og fant ut at han responderte på lyder. Da var det håp om at de skulle klare å lede ham ut i havet igjen.

Hvaleksperter og brannvesen på vei ut for å skremme hvalen bort. Hvaleksperter og brannvesen på vei ut for å skremme hvalen bort. Foto: Elin Skaar/TV 2

– Kan ha gått i «Nordsjøfella»

Forsker Tore Haug ved Havforskningsinstituttet i Tromsø sier den store hannhvalen kan ha svømt seg vill på vei sørover i varmere strøk der hovedbestanden av spermhval holder til.

– Det skjer ikke ofte, men det er heller ikke stor sensasjon. Vi har hatt stranding av hval over hele landet, og i Skagen var det en gang en hel flokk som strandet, sier han.

Det er kun hannspermhvaler som kommer opp i våre farvann. Hunnhvalene holder seg i tropiske strøk.

Haug forklarer at det finnes et begrep som kalles «Nordsjøfella»: Spermhval har en sosial struktur som gjør at store hannhvaler har harem av hunnkvaler. Når de er kjønnsmodne kjemper de for sine hunner og særlig de eldre hvalene kan bli presset nordover for å fete seg opp.

Nordsjøen er ikke et naturlig området for dem, men de forviller seg av og til innover mot norskekysten på grunn av norskerenna som går dypt. Det er på vei sørover de kan forville seg inn i fjordene.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen: – La spermhvalen få fred

Det er en teori som går på at hørselen som hvalen orienterer seg etter blir forstyrret på grunt vann, men ingen vet hvorfor hvaler forviller seg inn i bukter eller ender opp på strender. Men

Det finnes flere eksempler på at hvaler finner veien ut til havet igjen på egen hånd. Mattilsynet har tidligere opplyst at de vil vurdere avlivning hvis de sa at hvalen led.