ÅSTEDET:  Politiet har fått kritikk for å ikke komme raskt til åstedet, men etterforskningen viser at det ikke hadde kunnet redde de tre om bord.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ÅSTEDET:  Politiet har fått kritikk for å ikke komme raskt til åstedet, men etterforskningen viser at det ikke hadde kunnet redde de tre om bord.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bussdrapene: Raskere respons hadde ikke reddet liv

Politiet fikk sterk kritikk, men etterforskningen viser at de tre som ble drept på bussen allerede var døde da AMK ble varslet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har måttet tåle kraftig kritikk etter at bussjåføren og to passasjerer ble drept om bord på Valdresekspressen 4. november. 

Politiet i Sogn og Fjordane har blant annet fått kritikk for valg av kjørerute til åstedet. Politipatruljen valgte en omvei på nesten 40 minutter og brukte en time og 11 minutt på å komme frem. 

I tillegg har politiet blitt refset for å kun ha hatt én person på jobb på operasjonssentralen denne kvelden, til tross for at det etter terroraksjonene 22. juli 2011 kom pålegg om at det skal være to på jobb.

 Se tidslinje fra drapene på Valdresekspressen

Kunne ikke vært unngått 

Raskere respons hadde ikke reddet liv, slår Sogn og Fjordane politidistrikts gjennomgang fast - samtidig som de ikke legger skjul på at det var svakheter i deres håndtering av saken. 

«Etterforskningen av saken er tydelig på at de tre drepte var døde allerede før første melding kom til AMK. Drapene kunne derfor ikke vært unngått uansett hvor tidlig politiet hadde vært tilstede», står det i rapporten. 

Politiet tar imidlertid selvkritikk for å bare hatt én person på jobb på operasjonssentralen. Det var opprinnelig to personer som skulle bemanne telefonen, men da den første nødtelefonen ble ringt inn kl 17.31, var en av de ansatte opptatt med oppgaver i arresten. Denne personen var først tilbake ved nødtelefonen kl 17.48. 

Tar ansvar for bemanningen 

– Jeg finner ingen grunn til å kritisere patruljen for valg av kjørerute, gitt de opplysninger de hadde. Som politimester er det mitt ansvar at operasjonssentralen ikke hadde nødvendig bemanning. Etter hendelsen ble rutinene umiddelbart endret. Jeg har forsikret meg om at vi nå skal ha to på vakt, samt at om noen utfører samtidige oppgaver i arresten så skal de medbringe sambandsutstyr som gjør dem umiddelbart tilgjengelige for operasjonssentralen, sier politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt i rapporten. 

Ingen bagatell 

Politimesteren sier til TV 2 at de tar svakhetene som er blitt avdekket i rapporten svært alvorlig. 

– Selv om ikke de tre om bord kunne blitt reddet, så kunne jo andre personer blitt drept mens gjerningsmannen var på frifot? 

– Ja, det er en alvorlig situasjon. Vi tar på høyeste alvor at vi ikke kom frem tidligere. Dette er ikke noen bagatell.

Iden sier at politiet i Sogn og Fjordane har gjort flere grep for å være bedre rustet i fremtiden. 

– Operasjonssentralen må være bedre bemannet. Vi skal også få bedre rutiner i forhold til vegtrafikksentralen, slik at mannskapene som har vakt har kunnskap om fremkommelighet i distriktet. 

– Denne rapporten har dere utarbeidet selv, vil det bli noen ekstern granskning av hendelsene i Årdal? 

– Nei, ikke som jeg kjenner til. Vi kommer ikke til å ta noe initiativ til det, sier Ronny Iden. 

Det var 19 år gamle Margaret Molland Sanden, 53 år gamle Brahim Khouya og bussjåfør Arve Kvernhaug (55) som brutalt ble drept av en 30 år gammel asysøker fra Sør-Sudan 4. november. Drapsmannen er foreløpig for syk til å la seg avhøre. 

Mannen fikk i sommer avslag på sin asylsøknad, og skulle sendes ut av landet til Spania.

Hør den dramatiske lydloggen under.