UFORSTÅELIG PRAKSIS: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener eksempelet fra Bø viser hvor uforståelig reservasjonspraksisen blant norske leger er. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen.
UFORSTÅELIG PRAKSIS: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener eksempelet fra Bø viser hvor uforståelig reservasjonspraksisen blant norske leger er. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen.

– Spiralnekten er skremmende

Likestillings- og diskrimineringsombudet reagerer kraftig på at leger ikke vil gi kvinner spiral. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 om allmennlege Dag Sele i Bø i Telemark. Han nekter å sette inn spiral hos sine kvinnelige pasienter.

Han viser til reservasjonsretten, og begrunner nekten med egen samvittighetsoverbevisning. 

– Skremmende

Nå reagerer likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik kraftig. 

– Dette eksempelet tyder på at praksisen varierer i stor grad, og det er skremmende. Jeg ber helseminister Bent Høie rydde opp i denne lovstridige praksisen umiddelbart, sier Ørstavik til TV2.no. 

Hun frykter at slike ordninger bidrar til et dårligere behandlingstilbud for spesielt unge jenter og kvinner. 

– Jeg er svært bekymret for at dette bidrar til å svekke rettssikkerheten til pasientene. Det er ingen tvil om at dette viser hvor uforståelig denne praksisen er, sier Ørstavik. 

Hun er glad for at helseminister Bent Høie (H) har tatt saken på alvor, men er likevel bekymret for lovforslaget Høie skal sende ut på høring om noen dager. Forslaget sier at det skal bli lov å reservere seg mot abort. 

– Enhver ordning som ikke setter pasienten først bør være en stor bekymring for en politiker, sier Ørstavik. 

Har du opplevd at legen din ikke vil gi deg behandling? Ta kontakt med vår journalist her. 

 

HENSYN: Ivar Halvorsen i Den Norske Legeforeningen mener man bør ta hensyn til legene som ikke ønsker å utføre enkelte prosedyrene, som blant annet å sette inn spiral. Foto: Legeforeningen.
HENSYN: Ivar Halvorsen i Den Norske Legeforeningen mener man bør ta hensyn til legene som ikke ønsker å utføre enkelte prosedyrene, som blant annet å sette inn spiral. Foto: Legeforeningen.

 – Ta hensyn 

Nestleder i Allmennlegeforeningen og medlem i sentralstyret i Den Norske Legeforeningen, Ivar Halvorsen sier det er kvinners rettigheter som skal komme først. 

– Skal man be om reservasjonsadgang må det være en avtale med kommunen. For noen få leger er dette et spørsmål om liv og død, og det går det jo an å forstå, sier Halvorsen. 

 Han presiserer at legene ikke har noen rett til å reservere seg mot prosedyrer eller behandling. 

– Legeforeningen mener likevel man bør kunne ta hensyn til små minoriteter blant legene, forutsatt at pasientene blir godt ivaretatt, mener Halvorsen. 

– Disse legene nekter å gi kvinner spiral. Hvor skal grensen gå for hva leger kan nekte å gjøre overfor pasienten? 

– Hva som er alvorlige samvittighetsspørsmål om liv og død henger ofte sammen med legers livssyn, og det er derfor vanskelig å si konkret, sier Halvorsen.

Handler om mer enn abort

Morten Magelssen, lege og doktorgradsstipendiat ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo mener legene som nekter å gi pasienter spiral viser at reservasjonsdebatten handler om mer enn abort. 

– Spørsmålet om fastlegers reservasjonsadgang er prinsipielt, og denne saken viser at dette handler om samvittigheten hos den enkelte lege, sier Magelssen. 

Han mener helseminister Bent Høies forslag om å innføre reservasjonsmulighet mot abort ikke holder mål. Magelssen mener forslaget er for snevert.

– Forslaget er ikke prinsipielt nok, og debatten kommer ikke til å roe seg selv om dette kan bli innført, mener Magelssen. 

Selv er han klar på at han er for fastlegers reservasjonsadgang når dype overbevisninger står på spill, så lenge pasientens rett til behandling ivaretas.  

Debatten rundt legers ønske om å reservere seg mot medisinsk behandling vil fortsette. Han spår nye reservasjonsønsker ved en eventuell innføring av tidlig fosterdiagnostikk i Norge. 

– Jeg tror de som har allerede har kvaler, også vil motsette seg å henvise til fosterdiagnostikk, sier Magelssen.