Boligprisene i desember: - Klart bedre enn forventet 

Boligprisene gikk ned 0,9 sist måned, men sesongjustert gikk prisene opp 0,2 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi forventet en negativ 12 måneders vekst i boligprisene, og det har vi fått. Vi har nå 0,6 prosent lavere boligpriser enn i desember 2012. Det er første gang siden 2009 at prisutviklingen er ned i løpet av et år, sier Christian Vammervold Dreyer, adm. dir. i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) på pressekonferansen.

Året begynte med vekst

– Det var et veldig sterkt første kvartal i fjor. Det var vesentlig bedre prismessig enn det vi forventet. Vi har forventninger langt under dette i år. Det ble imidlertid endring i april og mai. Flere vilel da selge før de kjøpte. Årsaken kan være både psykologi og frykt for tap, og at det har blitt vanskeligere å få finansiering. 

– Dette skapte brems i markedet, og i siste halvår av 2012 var det færre salg enn i normalt i andre halvår. Markedet var preget av usikkerhet.

Selv om prisene gikk ned i 2013 sett under ett, gikk gjennomsnittsprisene opp 4,9 prosent fra 2012. Dette i tråd med Effs prognoser. Dette skyldes først og fremst gode priser på våren 2013.

 

Flere som kjøpte

I desember gikk prisene ned med 0,9 prosent i forhold til november. Men justert for sesongvariasjoner var det en oppgang på 0,2 prosent, ifølge Dreyer. 

– Det var 16 prosent flere salg i desember 2013 enn i samme måned året før. Omsetningen var god for desember å være, og det er hva vi kaller positive tendenser. 

 Dreyer mener dette viser at vi fortsatt har et velfungerende marked i Norge. 

Skal du selge boligen din nå? Ta kontakt med vår reporter Kristoffer Thoner 

Kan forverre seg 

Når det gjelder 2014 frykter Dreyer at det vil bli en negativ 12 måneders vekst også i år. 

– Vi kan ende opp rundt null, og det kan også ende på positiv side, men vi ser for oss at det kan bli negativ vekst. 

Han sier det store regionale forskjeller.

– Tromsø har hatt en 12 måneders vekst på seks prosent. Det er et godt marked. I Kristiansand har prisene gått ned med nesten seks prosent.

Han sier stadig flere områder i Norge har en negativ  prisvekst, deriblant Oslo, som har en negativ vekst på 0,9 prosent. Tromsø er et av få steder hvor det stiger, og også her er markedet kjøligere enn for noen måneder siden.