FORSVARERE: Advokatene Thomas Øiseth og Jon Reidar Aae gjør seg klare til rettssaken. Foto: Terje Dalen/TV 2
FORSVARERE: Advokatene Thomas Øiseth og Jon Reidar Aae gjør seg klare til rettssaken. Foto: Terje Dalen/TV 2

Erkjenner omfattende produksjon av dopingmidler 

Rettssaken mot de syv tiltalte etter «Operasjon Gilde» er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 44 år gammel mann erkjente straffskyld for omfattende produksjon av ulike dopingmidler i perioden fra 2003 til 2012 da rettssaken mot ham startet i Trondheim mandag.

I tillegg til produksjon gjelder det oppbevaring og salg av dopingprepapater og legemidler. Mannen erkjente dermed alle forholdene han er tiltalt for, men nektet for at virksomheten var ledd i en organisert kriminell virksomhet.

Sju tiltalte

44-åringen er en av de hovedtiltalte i den omfattende dopingsaken i kjølvannet av politiets «Operasjon Gilde». Sju personer sitter på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett etter avsløringen av et omfattende nettverk for produksjon og salg av dopingmidler. 

En 39 år gammel mann, som har vært regnet som «hjernen» og organisatoren bak dopingnettverket, nektet straffskyld på alle tiltalepunkter. Tiltalen mot ham omfatter produksjon, oppbevaring og salv av dopingmidler.

39-åringen er også tiltalt for hvitvasking av store beløp. Han nektet straffskyld også på dette punktet.

ULOVLIGE DOPINGMIDLER: Dette er en liten del av beslagene som ble gjort under Operasjon Gilde. Foto: Tommy Andersen/TV 2
ULOVLIGE DOPINGMIDLER: Dette er en liten del av beslagene som ble gjort under Operasjon Gilde. Foto: Tommy Andersen/TV 2

En 29-åring, som også regnes som en av hovedmennene i saken, sa seg delvis skyldig i tiltalen. Også han nektet for å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe, slik han er tiltalt for.

Nektet for alt

En 27 år gammel mann, som regnes som den fjerde hovedmannen i saken, nektet straffskyld på absolutt alle punkter i tiltalen. 27-åringen, som i dag er arbeidsledig og lever på midler fra Nav, er tiltalt for en rekke tilfeller av hvitvasking av store beløp, men han avviser alle disse forholdene.

Mannens far er  tidligere dømt for medvirkning til hvitvasking av midler som angivelig skal stamme fra omsetning av dopingmidler.

TRE MÅNEDER I RETTEN: Tale Helgerød og Sol Elden forsvarer en av de tiltalte i saken.
TRE MÅNEDER I RETTEN: Tale Helgerød og Sol Elden forsvarer en av de tiltalte i saken.

En annen 27-åring erkjenner å ha deltatt i en rekke tilfeller av omsetning av dopingmidler. Han ville imidlertid vente med å ta stilling til om han erkjenner straffsyld for disse forholdene. Han sa seg samtidig skyldig i å ha oppbevart store mengder dopingmidler.

Påtalemyndigheten hadde opprinnelig tiltalt ham etter den såkalte mafiaparagrafen for denne oppbevaringen, men da rettssaken startet mandag, ble dette frafalt fra påtalemyndighetens side.

Erkjente innføring av stoffer

En 34-åring innrømmet å ha  deltatt i dopingnettverket på ulike måter, blant annet ved å ha innført stoffer som var råvarer for dopingproduksjon. Han erkjente også å ha overdratt doping til ulike brukere.

Derimot nektet han å ha framsatt trusler mot en person som var involvert i dopingvirksomheten. Personen som mottok truslene, nektet etter dette å forklare seg for politiet.

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om inndraging av betydelige beløp fra flere av de tiltalte. 

Blant de sju tiltalte i saken er det en som er selvstendig næringsdrivende med millioninntekt, mens to av mennene er uten arbeid og inntekt.

Det antas at dopingnettverket i løpet av en periode på bortimot ti år har omsatt for millionbeløp, og det er dermed også snakk om millioner som man vil kreve inndratt.

Norges største dopingsak

Tiltalen omfatter produksjon, oppbevaring og salg av store mengder dopingmidler. Ifølge tiltalen ble det produsert 3,3 millioner tabletter med tilsammen 50 kilo virkestoff. Dette gjør saken til Norges klart største dopingsak, og det er satt av tre måneder til hovedforhandlingen.

Det er tatt ut tiltale etter paragraf 60 A, noe som innebærer at påtalemyndigheten mener de tiltalte handlet som en organisert kriminell gruppe. Strafferammen er elleve års fengsel.

Saken ble rullet opp på bakgrunn av avsløringer i Dagens Næringsliv. Avisen skriver mandag at politiet bare har klart å identifisere en liten del av pengene som skal ha gått gjennom systemet.

Flere titalls millioner kroner skal ha gått gjennom dopingbørsen, men politiet har ikke funnet mer enn halvannen million av disse pengene.