Kai Eide håper å få Joshua French til Norge

KINSHASA, KONGO (TV 2): Det blir fortsatt jobbet for å få til en avtale om overføring av French til Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kari Hilde French er i Kongo for å støtte sin drapstiltalte sønn. Hun forlot fengselet etter et kort besøk søndag formiddag for å gi plass til Norges spesialutsending - diplomaten Kai Eide. 

Dette er andre gang på en måned Eide er i Kongo for å forsøke å finne en diplomatisk løsning på saken.

– Jeg synes han var i god form, ved godt mot. Og så må jeg si at han var veldig fokusert og virket velforberedt på at det som skal skje om et par dager, sier Eide til TV 2.

Om to dager starter rettssaken mot Joshua French i Kongo. 

I august var etterforskere fra Kripos i Kongo for å delta i obduksjonen av Tjostolv Moland, og undersøkelsene av omstendighetene rundt hans dødsfall. Dengang ble det konkludert med at det ikke var mistanke om at noe kriminelt lå bak Molands død. Likevel ble det tatt ut tiltale mot French. Nå er også kripos-teamet tilbake.

– Forsvareren til French har anmodet Kripos om en redegjørelse for vår etterforskning. I tillegg stiller vi oss til disposisjon hvis kongolesisk rett vil føre oss som vitner, sier Are Meisler Storvik fra Kripos som også er i Kongo.

– Dere er ikke redd for at kongolserne skal føle at de blir overkjørt når dere nå kommer tilbake?

– Nei vi ønske bare å redegjøre for vår etterforskning på en objektiv måte slik som vi alltid gjør, sier Storvik.

Tirsdag stilles Joshua French for retten i Kongo. French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland i august. Moland ble funnet død på badet som er tilknyttet cellen de to delte i N´dolo fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. 

Norske Kripos kom ned for å bistå kongolesiske etterforskere, blant annet med obduksjonen av Moland. Sammen konkluderte de med at det ikke var grunn til å mistenke at det lå en kriminell handling bak Molands dødsfall. 

Allikevel ble French tiltalt for drap på kameraten, noe han selv mener er  en krenkelse av Molands minne.

– Det er en absurd, latterlig og fabrikkert tiltale, sa French til TV 2 i et skjult TV-opptak i desember. 

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men bare Moland ble dømt for selve drapet.