KLAR TIL KAMP: al-Qaida-opprørere har tatt over Fallujah. Nå planlegger irakiske regjeringsstyrker et omfattende angrep for å ta tilbake byen. FOTO: REUTERS/Ali al-Mashhadani
KLAR TIL KAMP: al-Qaida-opprørere har tatt over Fallujah. Nå planlegger irakiske regjeringsstyrker et omfattende angrep for å ta tilbake byen. FOTO: REUTERS/Ali al-Mashhadani

Irakiske regjeringsstyrker forbereder omfattende angrep

Vil drive al-Qaida-tilknyttede opprørere ut av byen.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irakske regjeringsstyrker planlegger nå et omfattende angrep Fallujah for å drive ut ekstremistgruppen ISIL som lørdag beleiret byen, opplyser en irakisk regjeringskilde ifølge NTB. 

Ekstremistgruppen som er tilknyttet terrororganisasjonen al-Qaida tok over byen etter flere dagers harde kamper med irakiske sikkerhetsstyrker. 

Nærmere 70 mennesker skal til nå ha mistet livet i kampene. 

Denne amatørvideoen viser maskerte menn som setter fyr på kjøretøy tilhørende den irakiske regjeringen i forbindelse med de kampene som foregikk lørdag. 

 Les også: Dette er likhetene og ulikhetene mellom Syria og Irak. 

Blodig historie

Den irakiske byen med 350.000 innbyggere, var også en svært viktig by under Irak-krigen på midten av 00-tallet.

I mars 2004 ble fire amerikanere som jobbet for sikkerhetsgiganten Blackwater drept på vei gjennom byen. Kroppene til de lemlestede amerikanerne ble hengt opp under en bru, og videoklippet gikk verden rundt. 

Bildene fremprovoserte et voldsomt raseri i USA, og det ble bestemt at amerikanerne skulle gjenvinne kontroll over byen.  Slaget som oppstod blir beskrevet som et av de dødligste i under Irak-krigen.

Nærmere 100 amerikanske soldater og et sted mellom 1200-2500 på motsatt side mistet livet før byen ble underlagt amerikanske styrker.