Norges største dopingsak starter mandag

De syv antatte hovedmennene som ble tatt i Operasjon Gilde tiltalt etter den såkalte mafia-paragrafen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var gravende journalistikk i avisen Dagens Næringsliv som for to år siden satte politiet på sporet av det som viste seg å være et omfattende nettverk for produksjon og omsetning av dopingmidler. 

Statsadvokat Unni Sandøy forteller til TV 2 at det er en komplisert sak for dem, som samtidig har vært viktig å løse. 

– Det er en omfattende sak som har gått over lang tid og har en stor mengde. Og dopingmidler har vi fått større og større fokus på – med farligheten i samfunnet – så det her er en komplisert men viktig sak.

I videoen over kan du se en liten del av de beslagene som politiet har gjort i løpet av etterforskningen. Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for ikke mindre enn 50 kilo virkestoff som har vært benyttet, noe som gjør dette til den klart største dopingsaken her i landet.

Organisert kriminalitet

– Dopingforbrytelser av grov kvalitet har i utgangspunktet en strafferamme på inntil seks år. Vi har i tillegg tatt ut tiltale etter paragraf 60 A, som forhøyer straffen med fem år, så totalt sett så er det her en strafferamme på 11 år, forutsatt domfellelse i samsvar med tiltalebeslutningen-

Forsvarer Arve Opdal og politiadvokat Unni Sandøy møtes i retten denne uken. (Foto: Tommy Andersen / TV 2)
Forsvarer Arve Opdal og politiadvokat Unni Sandøy møtes i retten denne uken. (Foto: Tommy Andersen / TV 2)

– Du sier straffelovens paragraf 60 A, så handler den om organisert kriminell virksomhet, altså den såkalte mafiaparagrafen?

– Vi liker ikke sistnevnte betegnelse, men ja, det er organisert kriminell virksomhet det er tatt ut tiltale for.

– Annet syn på doping

Arve Opdal forsvarer en av de tiltalte, og mener at grovheten og alvorligheten i saken må sees i sammenheng med hvilken tidsperiode dette har skjedd. 

– I dag så har ordet doping en annen betydning enn det har hatt for kort tid tilbake. For ganske få år siden lot vi oss både beundre og underholde av idrettsfolk som hadde åpenbar tilknytning til doping, uten at det ble reagert den gangen, sier Opdal. 

Dette er en liten del av beslagene som ble gjort under Operasjon Gilde. (Foto: Tommy Andersen / TV 2)
Dette er en liten del av beslagene som ble gjort under Operasjon Gilde. (Foto: Tommy Andersen / TV 2)