Kinshasa, Kongo 20131214.
Dødsdømte Joshua French i militærfengselet Ndolo i Kongo lørdag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Kinshasa, Kongo 20131214. Dødsdømte Joshua French i militærfengselet Ndolo i Kongo lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Kripos på vei til Kinshasa 

KINSHASA, KONGO (TV 2 ): Håper å få vitne i rettssaken som etter planen starter tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To etterforskere fra Kripos og en norsk rettsmedisiner var lørdag på vei fra Norge til Kongo, hvor de vil bistå forsvarerne til Joshua French før den kommende rettssaken som etter planen skal begynne på tirsdag.

– Jeg har ikke fått lest tiltalen ennå, og kjenner ikke til hva påtalemyndighentene kommer til å legge fram av bevis, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik på telefon fra Kongo.

French er tiltalt for å ha drept sin venn Tjostolv Moland, som ble funnet død på cellen sin 18. august. 31-åringen risikerer å bli dømt til døden nok en gang.

Det norske teamet fra Kripos er det samme som var med da norsk politi deltok under etterforskningen av Tjostolv Molands død i Ndolo-fengslet i Kinshasa i august.

Brussel, Belgia 20140104.
En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er på Brussel lufthavn lørdag for å ta et fly videre til Kinshasa i Kongo. De tre skal møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for mordet på Tjostolv Moland.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Brussel, Belgia 20140104. En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er på Brussel lufthavn lørdag for å ta et fly videre til Kinshasa i Kongo. De tre skal møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for mordet på Tjostolv Moland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Selv om norske og kongolesiske etterforskere var enige om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet, tok den militære påtalemyndigheten 6. desember overraskende ut tiltale mot Joshua French om overlagt drap. 

– I utgangspunktet er vi på vei for å møte forsvarerne til French, men vi er beredt til å vitne dersom vi blir bedt om det, sier etterforskningsleder Are Meisler Storvik til NTB under mellomlanding i Brussel på vei til Kongo lørdag formiddag.

Han sier de ikke har fått noen formell henvendelse fra kongolesiske myndigheter om å vitne.

Påtalemyndigheten mener funn av beroligende medikamenter i blodet til Tjostolv Moland er et bevis for at French skal ha dopet ned vennen og siden tatt livet av ham.

Den norske etterforskningen skal ikke ha gjort funn av slike medikamenter og stiller seg derfor uforstående til disse funnene.

French er dømt til døden fem ganger for spionasje, medvirkning til drap og andre punkter. Hva motivet kan være for å ønske nok en dom på nordmannen er ikke klart. 

– Det kan hende det foreligger bevis som gjør at det finnes en skjellig grunn til mistanke for at French står bak dødsfallet til Moland, men det kan også være at det finnes krefter som ikke ønsker at French skal slippe ut av Kongo.

Presidenten i landet har en liste med personer som han ønsker å benåde, og French' navn kan ha stått på denne listen.

– Det kan finnes folk i rettsvesenet som ønsker å ha French sittende fordi French har blitt en viktig inntekstkilde for de som jobber rundt ham, forklarer Græsvik. 

 

(©NTB/TV 2)