IKKE I NORGE: Heliskiing er populært i mange land, men i Norge må skiløpere fortsatt bruke beina om de vil opp på ubesudlede fjelltopper. Foto: Darryns/Wikimedia Commons
IKKE I NORGE: Heliskiing er populært i mange land, men i Norge må skiløpere fortsatt bruke beina om de vil opp på ubesudlede fjelltopper. Foto: Darryns/Wikimedia Commons

Regjeringen nekter deg dette

Miljøverndepartementet setter foten ned for luftig skiturisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten har rast i ski- og friluftsmiljøet om hvorvidt regjeringen bør åpne opp for heliskiing i den norske fjellheimen.

Høyre og FrP gikk til valg på å myke opp motorferdselloven og vil tillate snøscooterkjøring til fornøyelse i et prøveprosjekt. Men de setter nå foten ned for heliskiing, en populær aktivitet i andre land.

Flys til høyfjellspudder

Heliskiing innebærer at man ikke trenger å slite seg opp på fjelltoppene på egne ben, men blir fløyet opp på de beste toppene for å få unike skiopplevelser.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljøverndepartementet gjør det klart overfor TV 2 at regjeringen ikke ønsker å innføre heliskiing i Norge.

Lunde viser til at forbudet er fastsatt i en egen forskrift fra 1988. Kommunene har ikke lov til å gi landingstillatelse for helikoptere når dette bare har interesse for helikopterskiing, dagsturer og lignende aktiviteter. Forskriften kom for å unngå unødig og sjenerende støy og forstyrrelser i fjellområdene.

Nei til prøveprosjekt

– Regjeringen har startet arbeidet med å følge opp regjeringsplattformens punkt om motorferdsel i utmark, og som ledd i dette er det varslet oppstart av en forsøksordning med snøscooterløyper for samtlige av de drøyt 100 kommunene som har meldt sin interesse for dette. Det er også varslet oppstart av en prosess for endringer i motorferdselloven vedrørende kommunal myndighet til å anlegge snøscooterløyper for fornøyelseskjøring. Klima- og miljødepartementet ønsker ikke å åpne for forsøk med heliskiing, skriver Lunde i en e-post til TV 2. 

Departementet har avslått en søknad om prøveprosjekt med heliskiing fra Fjord Helikopter.

– I tillegg har Hjørundfjord Adventure søkt Ørsta kommune om heliskiing i brev 31. oktober då. Den søknaden har departementet fått i kopi til orientering, opplyser statssekretæren.