HENRETTET: Kim Jong Uns onkel Jang Son Thaek (t.v.) ble henrettet for forræderi 12. desember. Her er de to sammen på konsert et halvt år tidligere. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
HENRETTET: Kim Jong Uns onkel Jang Son Thaek (t.v.) ble henrettet for forræderi 12. desember. Her er de to sammen på konsert et halvt år tidligere. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

Kinesisk avis: Kim Jong Uns onkel ble spist av hunder

Skal ha blitt kledd naken og kastet inn i et bur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den mektige onkelen til Nord-Koreas leder ble henrettet for forræderi for tre uker siden.

Nå melder en kinesisk avis med tette bånd til landets kommunistparti hvordan Jang Song Thaek ble henrettet, skriver den amerikanske TV-stasjonen NBC på sine nettsider.

– Spist av hunder

Jang Song Thaek skal ha blitt kledd naken og kastet inn i et bur, der han ble spist av hunder. 

Ifølge den Hong Kong-baserte avisen Wen Wei Po ble diktatorens onkel og hans fem nærmeste medarbeidere kastet til 120 jakthunder som hadde blitt sultet i fem dager.

NBC understreker at de ikke har fått rapporten om henrettelsen bekreftet.

Kims onkel var en viktig alliert for Kina, og det spekuleres derfor i at disse opplysningene er lekket for å uttrykke Kinas misnøye med henrettelsen.

«Verre enn en hund»

Jang Song Thaek var gift med søsteren til Kim Jong Uns far. Før han fikk sparken, var han regnet som Nord-Koreas nest mektigste mann, etter sin nevø.

Under et partimøte 8. desember fikk han sparken fra sin stilling som viseformann for landets nasjonale forsvarskommisjon og ble ført ut av soldater

Fire dager senere slår dommen fast at Jang Song Thaek planla å overta makten og han beskrives som «et usselt avskum, verre enn en hund». 67-åringen har etter sin død blitt redigert bort fra bilder.

– Mange rykter

Tidligere har flere medier meldt at Jang Song Thaek ble henrettet ved skyting.

– Nord-Korea har ikke selv ikke gått ut med hvordan onkelen ble tatt av dage, men at han ble skutt er mer sannsynlig enn denne historien, sier TV 2s utenriksreporter Bent Skjærstad. Han har fulgt landet tett de siste årene og selv vært i det svært lukkede landet to ganger.

– Etter henrettelsen har det versert mange rykter. Det er grunn til å tro at dette er et rykte som har oppstått i Kina. Det kommer stadig elleville historier om Nord-Korea som verken blir avkreftet eller bekreftet fra deres side. Derfor vil spekulasjoner av denne typen fortsette å spre seg på nettaviser over hele verden, sier Skjærstad.

Aidan Foster-Carter er post doktor i sosiologi og moderne Korea ved Universitetet i Leeds. Han synes historien fra den kinesiske avisen Wen Wei Po  er ekstrem.

– Jeg er ikke i tvil om regimets ondskap, men dette virker for ekstremt selv for dem, sier Foster-Carter til den britiske avisen The Independent. Samtidig peker han på at en dukke av den sør-koreanske presidenten nylig ble skamfert av hunder.