Mistenker snusk hos utelivsbaroner i Bergen 

Bostyrer oppdaget mistenkelige låneoverføringer etter en konkurs i det bergenske utelivsselskapet KJS. Nå vurderer politiet om saken skal etterforskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. januar 2013 gikk utelivsselskapet KJS Sportsbar i Bergen konkurs. I arbeidet med konkursboet kom bostyrer Atle Birkeland fra Advokatfirmaet Kyrre over opplysninger som kan gjør at han mistenker straffbare forhold i tilknytning til et næringslivslån hos Sparebank 1 SR Bank. 

I sluttinnberetningen til Bergen Tingrett som ble levert 31. desember, skriver bostyreren at han mener det kan foreligge overtredelse av straffelovens utroskapsbestemmelse. 

KJS er et konsern med flere underselskaper. Ifølge bostyreren har KJS Sportsbar betalt lån og avdrag på over 670.000 for et annet av underselskapene i KJS. 

– Jeg har aldri vært borte i noe lignende. Jeg vil karakterisere det som har skjedd som høyst uvanlig, sier Birkeland til TV 2. 

Krevde 670 000 kroner uten grunn

– Her har det vært en feilføring, og det ble endret så fort vi ble gjort oppmerksom på dette av bostyrer. Det har aldri vært noen diskusjon, og ingen av partene har beriket seg på dette, sier Steinar Knutsen, styreleder i det konkursrammede KJS Sportsbar.

Da konkursen var et faktum, anmeldte Sparebank SR Bank ASA et krav på 815.136 kroner mot det konkursrammede selskapet. Dette kravet hadde bakgrunn i et næringslån. 

Da Birkeland gikk gjennom forholdet som KJS Sportsbar hadde til banken, ble det funnet en såkalt diskonteringsnota. Dette er en oversikt over hvor lånet har blitt overført. 

Denne diskonteringsnotaen viste at låneforholdet som banken viste til, ikke hadde noe med det konkursrammede selskapet KJS Sportsbar å gjøre. 

– Jeg vil ikke gå i noen diskusjon med partene om dette, men jeg konstaterer et selskap har betjent et lån som er det selskapet uvedkommende over lang tid, sier Birkeland.

– Skulle aldri vært gjennomført

Da bostyrer så på lånetilbudet som i sin tid ble gitt fra banken, fant han at pengene skulle dekke driftskapitalbehovet til KJS Sportsbar. Bostyrer Birkeland skriver i sin rapport at dette aldri skulle ha skjedd.

– Det fremstår for boet som åpenbart at banken var fullt ut kjent med arrangementet, og at det ble foretatt et debitorskifte som aldri skulle vært gjennomført, skriver Birkeland i sluttberetningen. 

En gjennomgang av regnskapene viste at KJS Sportsbar allerede hadde betalt renter og avdrag på 670 062 kroner til banken.

Birkeland kontaktet banken med krav om at pengene skulle tilbakebetales til boet i august i fjor. Dagen etter tilbakebetalte banken pengene. 

– Grovt økonomisk utroskap

Nå har Birkeland anmeldt forholdet til Hordaland politidistrikt. I rapporten skriver han at det kan mistenkes at det foreligger en overtredelse av straffelovens utroskapsbestemmelse, nærmere bestemt straffelovens paragraf 275 og 276.

– Jeg hadde aldri sendt dette til politiet hvis jeg ikke mente det var grunn til at dette bør undersøkes av dem, sier Birkeland. 

TV 2 har vært i kontakt med Hordaland politidistrikt, som bekrefter at de har mottatt anmeldelsen. 

Påtaleansvarlig i saken vil i neste uke ta stilling til om saken skal etterforskes. 

Grovt økonomisk utroskap kan straffes med fengsel inntil seks år.