MANGLENDE SIKKERHETSNETT: Aada falt gjennom trampolinen, videre utfor platået under trampolinen - og ned på gulvet. Et banner var hengt opp på stedet hvor sikkerhetsnett mangler. Foto: Privat
MANGLENDE SIKKERHETSNETT: Aada falt gjennom trampolinen, videre utfor platået under trampolinen - og ned på gulvet. Et banner var hengt opp på stedet hvor sikkerhetsnett mangler. Foto: Privat

Foreldre mener sikkerheten tas for lett på: 

Aada (5) falt over fire meter på lekeland

Flere mangler på lekelandet gjorde at femåringen falt over fire meter rett ned på tynn gummi, og ble liggende livløs på bakken. Nå vil foreldrene advare. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi takker Gud for at hun er i live, og at hun kan gå, sier moren Marjo Laitinen til TV 2.

Det var like før jul at Aadas storebror feiret bursdagen sin på HoppeLoppeLand i Lillestrøm. En venn av familien, Glen-Ove Forsland, så etter Aada (5) og noen andre barn på trampolinen da ulykken skjedde.

– Jeg sto på andre siden av nettingen da hun falt. Jeg prøvde å stikke hånden gjennom nettingen, men klarte ikke å få godt nok tak. Hun ble rett og slett borte for meg, forteller Forsland.

Lå urørlig på gulvet

Han løp desperat rundt i det store lekeapparatet, som består av ganger og labyrinter, for å finne henne igjen. Han hadde problemer med å forestille seg at hun kunne ha falt helt ned til bakken. 

FLERE METER NED: Pilen starter helt oppe ved trampolinen, og viser hvordan femåringen har falt på skrått nedover. Foto: Privat
FLERE METER NED: Pilen starter helt oppe ved trampolinen, og viser hvordan femåringen har falt på skrått nedover. Foto: Privat

– Jeg trodde virkelig ikke det var mulig at hun hadde falt helt ned, men det hadde hun. Fritt fall i fire-fem meter, ned på betonggulv med rundt 2 centimeter skumgummibeskyttelse, forteller Forsland. 

Aada lå helt urørlig da han kom fram til henne. 

– Da jeg omsider fant den livløse kroppen pirket jeg borti henne, og så at beina rørte seg. Jeg plukket henne opp, og løp til resepsjonen hvor foreldrene og de ansatte var, forteller han. 

Fryktet indre skader

Aadas mor skjønte ikke hvorfor Forsland kom bærende med datteren.

– Hun var helt hvit og stille. Jeg hadde problemer med å forsto hvordan hun kunne skade seg på en trampoline inne i lekelandet, jeg var jo sikker på at det var sikkerhetsnett, sier Marjo. 

Ada husker ikke fallet. Da hun ble funnet lå hun med vidåpen kjeve, som trolig var ut av ledd, men som kom på plass av selv da hun ble båret til foreldrene. På kinnet hadde hun en stor hevelse, og store deler av siden var øm. 

– Ingen så selve fallet. Alt jeg tenkte på var om hun hadde indre skader, og om nakken var skadet, forteller moren. 

Aada ble hentet av ambulanse og fraktet til sykehus, hvor hun ble liggende et døgn til observasjon. 

– Først da de hadde tatt røngten, og det ble fastslått at det ikke var indre blødninger, pustet jeg igjen, forteller faren Tero Laitinen. 

Kjent problem

Familien forteller at flere av fjærene rundt trampolinen Aada lekte på manglet, og matten over fjærene lå løst.

Da Aada tråkket feil falt hun slik at hun ikke ble fanget opp av platået under trampolinen, men falt videre nedover. En av sidene på platået hadde ikke sikkerhetsnett, og hun braste gjennom et banner som var hengt opp.

På Hoppeloppeland i Lillestrøm er eier og daglig leder, Hilde Cathrin Hatlebrekke, også preget av ulykken. 

– Jeg har ikke tenkt på noe særlig annet siden det skjedde, forteller Hatlebrekke til TV 2.

– Fjærene ryker av og til, og fra leverandøren har vi fått tilsendt ekstra fjærer, sier lederen av lekelandet.

Aadas foreldre var tilbake på lekelandet i romjulen, og er sjokkert over at trampolinen ble holdt åpen når betjeningen visste at fjærene rundt trampolinen ofte løsnet. 

Haltebrekke påpeker at trampolinene ble kontrollert en gang i uken. 

– Når dere visste at fjærene av og til løsnet, mener du det er tilfredsstillende å sjekke bare en gang i uken? 

– Jeg har sett slik på det. En gang i uken har vi tatt av matter og kontrollert, sier Hatlebrekke.

Setter opp sikkerhetsnett

BANNER: Det var satt opp et banner på ene siden av platået under trampolinen. Det braste Aada rett gjennom, og ned på gulvet. Foto: Privat
BANNER: Det var satt opp et banner på ene siden av platået under trampolinen. Det braste Aada rett gjennom, og ned på gulvet. Foto: Privat

Det er heller ikke fjærer i alle hullene rundt trampolinen, for da vil den ifølge Hatlebrekke bli for stram. Hun har ingen forklaring på hvorfor matten over fjærene var løs da fem år gamle Aada falt gjennom. 

Det mest alvorlige er likevel at det ikke var sikkerhetsnett rundt platået under trampolinen. 

– Vi har mye sikkerhetsnett overalt, men ikke der. Jeg kan ikke forklare hvorfor det ikke er nett der, sier Hatlebrekke.

Lekelandet har eksistert i ni år, og skal ha de nødvendige godkjennelser for å drive stedet. Det svenske firmaet som har levert utstyr til stedet kommer på inspeksjon i løpet av januar. 

– Jeg har bedt dem sette opp netting rundt platået, og gjøre andre endringer som måtte være nødvendig, sier Hatlebrekke. 

Før inspeksjonen er gjort holdes trampolinen stengt. I tillegg går ansatte nå daglige, ikke ukentlige, kontrollrunder på trampolinene. 

– Vi har endret rutinene. Nå sjekker vi trampolinene hver morgen når vi kommer på jobb, sier Hatlebrekke.

– Vårt julemirakel

KLARER SEG GODT: Etter et døgn på sykehus fikk Aada reise hjem. Hun er sterkt forslått, og full av blåmerker, men vil komme fra ulykken uten varige mén. Foto: Privat
KLARER SEG GODT: Etter et døgn på sykehus fikk Aada reise hjem. Hun er sterkt forslått, og full av blåmerker, men vil komme fra ulykken uten varige mén. Foto: Privat

Foreldrene til lille Aada vil nå informere andre foreldre om den manglende sikkerheten.

– Vi ville ikke hatt det godt med oss selv om det skjedde flere ulykker, og vi kunne ha advart dem, sier Aadas pappa Tero Laitinen.

De har vært i kontakt med politiet etter ulykken, og har bedt om å få se tiltaksrapporten etter inspeksjonen på lekelandet i januar. 

– Vårt ansvar som foreldre er å passe på barna. Ansvaret for den tekniske sikkerheten er eierens ansvar, sier foreldrene, og leggertil: 

– Tenk om det hadde gått andre barn under Aada da hun falt, da kunne det blitt så mye verre. At Aada har klart seg så godt - det er vårt julemirakel.