Albino-modellen Thando  gjør noe som er helt utenkelig

Sørafrikanske Thando trosser en rekke tabuer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Afrika er forekomsten av albinisme hele én per 4000 fødte. Tilstanden er knyttet til utbredt overtro, som gjør at mennesker med syndromet er i stor fare for å bli kidnappet og drept.

Forfølges

Heksedoktorer lager heksebrygg tilsatt organer, blod, knokler, hud og hår fra albinoer.

I tillegg lever mange med sosial utstøting og nedverdigende stigma.

I Sør-Afrika har en ung kvinne med albinisme gitt nytt håp til tusenvis av afrikanere med pigmentsyndromet som gir lys hud og hvitt hår. Thando Hopa er både jurist, og jobber som modell.

– Det er en stor mulighet. Jeg håper at den første personen med albinisme som har mulighet til å være skuepsiller: «Gå ut og gjør det», sier Thando.

Drømmer om aksept

Hun mener medier og folk bare må bli vant til å se mennesker med albinisme i offentligheten.

– Etter en stund blir det helt normalt, sier hun.

– Om en stund er jeg kanskje ikke modellen Thando med albinisme, da er jeg kanskje bare Thando, sier den vakre jenta.

Møt Thando i videovinduet øverst i saken. 

Thando har hevet seg over mange av problemene som knyttes til syndromet. Å bli stirret på er bare en liten del av det mennesker med albinisme må leve med i mange afrikanske land. 

Barn drepes

Ifølge offisielle tall blir flere titalls mennesker med albinisme drept hvert år i Tanzania og Burundi. Trolig er det store mørketall fordi mange nyfødte barn blir drept av foreldre eller slekninger som ikke ønsker å leve med skam og forfølgelse. 

Det yngste drapsofferet som er kjent i Tanzania var bare syv måneder gammelt. I 2009 fant man beina til 13 år gamle Matazio Dunia hjemme hos en heksedoktor. Tre personer ble dømt til døden for dette drapet.

Organer fra albinoer selges dyrt på svartebørsen. Prisen for en hånd fra en albino ligger rundt 12.000 kroner.

Aksjoner mot heksedoktorer etter 2009

Unicef har engasjert seg i arbeidet med å stanse drapene, og Tanzanias president har beordret nulltoleranse for all bruk av albino-kroppsdeler til magi. Mange heksedoktorer er arrestert, men fortsatt er det farlig for albinoer i denne delen av verden. 

I september 2009 dømte Tanzanias høyesterett tre menn til døden ved hengning for drapet på en tretten år gammel albinogutt, Matazio Dunia, i landets nordvestlige del. Hos en av de dømte fant man begge Dunias bein.

Genetisk syndrom

Albinisme er en medfødt tilstand som skyldes en gendefekt som medfører manglende eller redusert evne til å danne pigment. Mennesker med albinisme har få eller ingen pigmenter i øyne, hud og hår. De fleste har foreldre som ikke har albinisme, men som genetisk er bærere av det.

Albinisme forekommer hos mennesker fra alle etnisiteter. I Norge fødes det i gjennomsnitt fire barn i året med en eller annen form for albinisme.