45 DRAP: Trippeldrapet på Valdresekspressen, drapet på Anja Aarseth i Ålesund og drapet på en treåring på Stord var blant de mest oppsiktsvekkende sakene i 2013. (Foto: NTB Scanpix / TV 2)
45 DRAP: Trippeldrapet på Valdresekspressen, drapet på Anja Aarseth i Ålesund og drapet på en treåring på Stord var blant de mest oppsiktsvekkende sakene i 2013. (Foto: NTB Scanpix / TV 2)

45 personer ble drept i 2013: Voldsforsker er bekymret

- Det er en ganske stor økning, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2013 ble et dystert år for drapsstatistikken i Norge.

Hvis man ser bort ifra 2011 og de 77 ofrene etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya, må man helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet for å finne tilsvarende antall drap.

Det er Kripos som lager statistikker på kriminelle handlinger i Norge.

Foreløpig har ikke Kripos klar en offisiell oversikt for 2013, men TV 2s egen oversikt viser at det ble begått 45 drap i Norge i løpet av fjoråret.

SE OVERSIKT: Drap i Norge i 2013

Ett barnedrap

25 menn, 19 kvinner og ett barn ble drept. Av disse sakene har ingen status som uoppklarte og det er personer som er siktet i alle sakene.

Av de mest oppsiktsevekkende drapssakene i 2013 var trippeldrapet om bord i Valdresekspressen i Årdal 4. november og drapet på Anja Aarseth (21) på Aksla i Ålesund i august.

I 2013 skjedde det også et barnedrap. En tre år gammel gutt ble drept av sin 13 år gamle fosterbror på Stord. 

Stor økning

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen er bekymret over det høye antallet drap, men tror det også kan skyldes en opphopning.

– Det er en ganske stor økning i forhold til i fjor da det var veldig lavt. Men vi er tilbake til samme antall som på begynnelsen av 1990-tallet, og det er bekymringsverdig, sier Bjørnebekk til TV 2.

På 1980-tallet var det svært mange drap i Norge før det begynte å gå nedover på 1990-tallet.

BEKYMRET: Voldsforsker Ragnhold Bjørnebekk. (Foto: TV 2)
BEKYMRET: Voldsforsker Ragnhold Bjørnebekk. (Foto: TV 2)

Bjørnebekk sier at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om hvorfor man nå ser en økning, men registrerer at det er flere såkalte «fremmeddrap». Drap hvor gjerningsperson og offer ikke kjenner hverandre.

Ingen uoppklarte drap

– Drapet på 21 år gamle Anja Aarseth i Ålesund er et slikt fremmeddrap, men takket være godt politiarbeid hvor de riktige grepene ble gjort, så pågrep de gjerningsmannen etter kort tid.

Ut fra TV 2s oversikt er det ingen drap som ble begått i 2013 som står som uoppklarte. Det er tatt ut siktelser eller tiltaler i samtlige saker.

– Det som er typisk for Norge er at vi er veldig gode på å oppklare drap. Til sammenligning er det mange flere uoppklarte drap i Sverige. Dette kan skyldes at Kripos har fått veldig god kompetanse på dette området.

Det er også stort fokus på undervisning i etterforskningsmetoder ved Politihøgskolen og ute i politidistriktene.

Kripos opplyser til TV 2 at de ikke ønsker å kommentere statistikken før de offisielle tallene er klare i midten av januar.