AKTOR: Cecilie Schløsser Møller er statsadvokaten som skal føre den omfattende barnedrapssaken for retten i år. Foto: Erlend Aas / Scanpix
AKTOR: Cecilie Schløsser Møller er statsadvokaten som skal føre den omfattende barnedrapssaken for retten i år. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Oslo-mor og kjæreste tiltalt for drap på datter (1)

Ifølge tiltalen var målet til kvinnen (28) og hennes britiske kjæreste (35) å disiplinere den ett år gamle jenta, som døde etter å ha blitt senket ned i en vannbøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapstiltalen er tatt ut av Riksadvokaten, som mener drapet skjedde under særdeles skjerpede omstendigheter.

De to er også tiltalt for grov mishandling mot jenta i et halvt år fram til hun døde.

– Det er en detaljert tiltale som beskriver de handlinger vi mener er begått mot jenta. Hun ble utsatt for fysisk vold i forbindelse med disiplinering. Dette gikk til slutt for langt, slik at hun døde, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller ved Oslo statsadvokatembeter.

Døde etter å ha blitt senket ned i vannbøtte

Ifølge tiltalen ble jenta natt til søndag 3. oktober 2010 senket to ganger ned i en bøtte fylt med vann av sin mor slik at hun mistet bevisstheten. Den medtiltalte briten satt da i London og «gav sine instruksjoner» over videolink med Skype.

Klokken 21.15, over et halvt døgn senere, døde jenta.

– Ved å dyppe jenta i denne bøtten må de ha regnet det som sannsynlig at hun ville dø, sier Schløsser Møller.

– En liten og forsvarsløs jente

Dette er også ett av elleve punkter i tiltalen som beskriver mishandlingen påtalemyndigheten har tiltalt kjæresteparet for. 

De andre punktene gjelder blant annet tvang til å spise chilipulver, dusjing i kaldt vann og tvang til å stå i «skammekrok» i opptil flere timer med fastbundne ben.

FORSVARER: Vibeke Hein Bæra representerer den 35 år gamle mannen som er også er tiltalt for drap og mishandling mot jenta (1). Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FORSVARER: Vibeke Hein Bæra representerer den 35 år gamle mannen som er også er tiltalt for drap og mishandling mot jenta (1). Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

– Dette var en liten og forsvarsløs jente som ble utsatt for omfattende mishandling slik vi ser det, sier Schløsser Møller.

Nekter for drap

Morens forsvarer, Geir Hovland, forteller at hun nekter straffskyld for forsettlig drap.

– Men hun erkjenner skyld for mishandling mot datteren. Dette skjedde ut i fra en plan om å «oppdra» jenta, noe som i ettertid har fremstått som uforståelig for min klient. Hun angrer selvfølgelig svært mye på dette, sier Hovland.

Hovland mener at bevisene for forsettlig drap ikke holder.

– Dette har vi sagt helt fra starten. Hun tok tiltalen tungt, men er ikke overrasket. Hun ønsker nå å gjennomføre rettsprosessen og gå videre med livet sitt, sier Hovland.

– Fulgte og foreslo mishandling

Tiltalen beskriver også påtalemyndighetens mening om samspillet mellom de to tiltalte. Fra tidligere er det kjent at briten skal ha fulgt mishandlingen over Skype.

Den britiske kjæresten «gav sine instruksjoner» om hva barnemoren «skulle foreta seg over videolink på internett fra London», står det i tiltalen.

Ifølge tiltalen har briten fulgt mishandlingen over en slik videolink og diskutert «de ulike metodene for å disiplinere» jenta.

Kjærestens forsvarer: Nekter straffskyld

35-åringen ble utlevert fra England for ett år siden og sitter for tiden i varetekt i Oslo fengsel. 

– Han nekter straffskyld for både forsettlig drap og grov mishandling, sier britens forsvarer Vibeke Hein Bæra.

– Min klient stiller seg helt uforstående til at han har tiltalt for forhold som er begått i et land han på daværende tidspunkt aldri hadde satt sin fot i. Han mener også at han ikke har bidratt til dette på noen som helst måte, snarere tvert i mot, sier Hein Bæra.

Hun avventer nå hovedforhandling i Oslo tingrett, som trolig blir i vinter.

– Bevisførselen må avdekke hvordan han er dratt inn i dette og den situasjonen han er i nå, sier forsvareren.