Mumiens penis-mysterium kan være løst

Guttekongens mumifiserte «gla-laks» har gitt forskerne hodebry i over 90 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faraoen, som styrte Egypt i 10 år, ble funnet balsamert i sarkofagen uten hjerte og mer eiendommelig, med penisen balsamert rett til værs.

Mumien var også dekket av en tykk svart væske, som trolig har selvantent og brent liket i tiden etter begravelsen.

En ny studie av egyptologen Salima Ikram, professor ved det amerikanske universitetet i Kairo, kan har funnet svaret på den spesielle gravmetoden, skriver Huffington Post.

Fars synder

Tutankamohns far, Akhenaten, startet en særdeles kontroversiell relgiøs revolusjon i Egypt da han kuttet ut de over tusen år gamle egyptiske gudene, og erstattet dem ved å gjøre solguden Aton til den eneste offisielle guden.

Blant annet ble den populære guden av underverdenen, Osiris, bannlyst. Det falt det egyptiske folket tungt for brystet.

Da Tutankhamon tok over som farao, gjeninnførte han troen på flere guder, og hans fars religiøse kurs ble droppet av store deler av Egypt.

Ifølge Ikram, er nettopp guden Osiris nøkkelen til at egypterne begravet den unge faraoen som de gjorde.

Fruktbarhet

Tutankhamon døde ung, han ble bare 18-19 år gammel, og ble begravet i all hast, ifølge arkeologene som fant graven hans. 

Forskerne mener nå at han ble begravet uten hjerte og penisen mot taket, for å gjøre ham så lik som Osiris som mulig. Dette for å blidgjøre den populære guden.

Arkeologen Howard Carter fant Tutankahmons sarkofag i 1922.
Arkeologen Howard Carter fant Tutankahmons sarkofag i 1922.

Den svarte væsken skal ha gjort huden hans så svart som mulig, og det manglende hjertet har bakgrunn fra sagnet om Osiris som skal ha blitt hakket opp av sin bror så grundig at kun hjertet ble begravet.

Den erigrete penisen skal ha blitt blitt balsamert slik for å vekke Osiris' fruktbare krefter.

– Tutankahmon er begravet som en ren kopi av Osiris. Graven er unik, så vidt jeg vet er det aldri funnet mumier med erigerte peniser tidligere, sier Ikram til Live Science.