Bildene viser øyeskadene til en 18 år gamle mann etter at et effektbatteri eksploderte i ansiktet hans. (Foto: Øyeavdelingen, Haukeland universitetssykehus).
Bildene viser øyeskadene til en 18 år gamle mann etter at et effektbatteri eksploderte i ansiktet hans. (Foto: Øyeavdelingen, Haukeland universitetssykehus).

Gutt (12) alvorlig skadd av fyrverkeri  

I alt 15 personer fikk øyeskader av fyrverkeri nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 15 personer har fått øyeskader etter nyttårsferingen i Norge. Dette er knappe to færre skader enn fjoråret.

Alvorligere skader

– Antallet er litt lavere, men alvorlighetsgraden er høyere, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus til TV 2.

Bull mener fyrverikeri til privat bruk bør totalforbys.

– Dette er unødventige skader som kan unngås. Det er helt meningsløst å miste synet på denne måten, sier Bull.

Sju av de 15 som fikk skader nyttårsaften fikk alvorlig øyeskade som innenærer at personene får betydelig synsreduksjon. 

Antall skader gikk ned etter forbudet mot pinneraketter, men etter to år steg tallene igjen. Til tross for at andre typer skader som fingerskader, brannskader og husbranner går ned, er skader på øyne stabilt.

– Jeg skulle så inderlig ønske at det ikke var slik. Kanskje øynene er mer sårbare. Jeg skjønner ikke hvorfor antall øyeskader ikke går nedover, sier Bull.

Minst ni var tilskuere

To kvinner som var tilskuere til oppskyting av fyrverkeri er blant de skadde De øvrige ver 12 menn, og en gutt på 12 år fikk også alvorlige øyeskader. De fleste skadde er menn mellom 18 og 40 år, og kun fire av dem opplyser at de skjøt opp fyrverkeriet selv.

Minst ti av skadene skjedde ved bruk av effektbatteri. De som er skadet brukte ikke beskyttelsesbriller. At så mange tilskuere til fyrverkeriet er blant de skadde, kan tyde på at de som skyter opp rakettene bruker beskyttelsesbriller, mens tilskuere lar det være. 

– Bruker man vernebriller blir man ikke skadet. Da skal det en enorm stor eksplosjon til for at øynene blir skadet, sier Bull.