Simon (17) advarer: – Vær forsiktig med rakettene!


 Simon Telle Riple mistet store deler av hånden da en udetonert rakett eksploderte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Simon Telle Riple bare var åtte år gammel ble han alvorlig skadet da en rakett eksploderte i hånden hans på nyttårsaften. Nå ber han folk være forsiktige under feiringen i kveld.

Plukket opp rakettrester

Det var en fredelig familiefeiring i et rolig nabolag på Sotra utenfor Bergen. Men nyttårsaften for åtte år siden ble dramatisk: 

– Da vi var mindre pleide vi alltid å rydde opp rakettrester på første nyttårsdag. Så på nyttårsaften så jeg en rakett på bakken som jeg synes så fin ut. Den var ikke eksplodert, så jeg gikk for å hente den. Pinnen på raketten var brukket, så jeg tok raketten med venstre hånd og pinnen med høyre, minnes Simon.

– Jeg løp nedover veien, og mens jeg løp eksploderte den, forteller han. 

Det hele skjedde så raskt at foreldrene ikke rakk å stoppe Simon, som da var nesten ni år gammel. 

PÅ SYKEHUSET: Her ligger Simon på sykehuset med avrevede fingre åtte år gammel. Foto: Kåre Breivik/TV 2
PÅ SYKEHUSET: Her ligger Simon på sykehuset med avrevede fingre åtte år gammel. Foto: Kåre Breivik/TV 2

– Fikk sjokk

– Jeg ble bare helt forskrekket da det skjedde. Du blir helt kald, men også rolig fordi du må passe på den lille gutten din. Samtidig er det kaos innvendig. Jeg tenkte at her var det bare 

å komme seg til sykehuset fortest mulig, sier Simons mor, Linda Telle til TV 2.

– Vi hadde ikke tid til å vente på en ambulanse en gang. Tror aldri jeg har kjørt så fort forbi Laksevåg da rakettene føk over oss», sier hun. 

– Man får sjokk rett og slett. Jeg unner ingen å få en sånn opplevelse, sier hun.

Simon selv huskert lite av det som hadde skjedd da de var på vei til sykehuset. 

– Jeg var nok litt i sjokk, sier gutten som nå har blitt 17 år.

Mistet flere fingre

Da de kom til Haukeland universitetssykehus ble han fløyet rett til Rikshospitalet.Skaden var svært alvorlig. 

– Det er egentlig bare lillefingeren som er igjen av min vanlige hånd. Ellers er nesten hele langefingeren borte. Et halvt år etter skaden opererte legene opp tåen min opp til hånden. Også har de tatt ekstra hud fra låret mitt», forteller Simon. 

Det ble flere operasjoner, mye smerter og opptrening i ettertid.

Han forteller sin historie for å gjøre folk oppmerksomme på hva som kan bli konsekvensen av fyrverkeri om man

ikke er forsiktig. Han ber alle være ekstra varsomme med fyrverkeriet i kveld. 

Advarer andre

– Det som er viktig å tenke på er at det er så kort tid mellom det å spise snop og gå julebukk til man er på vei til sykehuset. Det er farlig, så det viktig å ta forholdsregler, sier han.

– Spesielt når det gjelder barn synes jeg det er viktig at foreldrene passer på at de ikke er i nærheten av fyrverkeriet. Dette er noe som kan skje alle, sier han. 

Foreldrene til Simon mener det hadde vært lurt å ha kommunale fyrverkeri. På den måten vil det bli tryggere for alle. 

De ber folk tenke på at slike ulykker også kan skje i boligstrøk der husene står tett og når det ikke er alkohol inne i bildet. Ikke bare der det fest. 

– Jeg oppfordrer alle til å være forsiktige. Barn er veldig impulsive. De gjør ting de ikke tenker helt igjennom, så det kan skje hvor som helst og med hvem som helst. SÅ hold god avstand til fyrverkeriet, sier Sturle Riple»

– Alle vil jo skyte noen raketter opp fordi det er spennende. Barna er jo litt elektriske. Man har lyst å gjøre det kjekt for sine barn og for familien. 

– Selv om det ikke er alkohol og fest så skjer det likevel fordi mange løper rundt omkring og man har ikke alltid kontroll på hvor alle er. Barn tar i ting, selv om de har fått beskjed om ikke å gjøre det. Sånt kan man ikke gradere seg mot sier Linda Telle.

Håndballspiller

Simon selv har ikke latt seg stoppe etter skaden og er blant annet en aktiv håndballspiller. Men fyrverkeri holder han seg unna.  

– Det har egentlig ikke påvirket meg så mye fysisk sett siden det er venstrehånden min, og jeg er høyrehendt. Så jeg spiller jo håndball og får til det meste, sier han.