Verden sparker i gang det nye året

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nye året blir feiret verden over. 

Fyrverkeri, dans og musikk er noen av elementene som går igjen på feiringene. 

Det var Australias største by, Sydney, med sitt ikoniske operahus, som fikk sparke i gang verdens nyttårsfeiring.

Det finnes byer og land lenger øst som er tidligere ute, men bildene av fyrverkeriet i havna i Sydney har gjort sitt for å gi byen sin status.

Dubai med rekordforsøk

– Det var absolutt fantastisk. Operahuset var fantastisk, men det som virkelig traff meg, var glitteret, det gylne glitterteppet som gikk av på brua, sier Murphy Robertson, som hadde tatt turen fra Denver i USA.

Ordføreren i byen hadde lovet at showet skulle bli bedre enn noen gang, og det skal ha blitt brukt sju tonn eksplosiver. Mer enn en milion hadde møtt opp for å se fyrverkeriet. 

Men Sydney fikk i år konkurranse. Dubai, som rundet midnatt klokka 21 norsk tid, hadde satt seg som mål å havne i Guinness Rekordbok for verdens største fyrverkerifeiring. De sendte opp 500.000 raketter samtidig, og i løpet av seks minutter var showet over. 

Mer enn 200 eksperter har lagt ned over 5000 timers arbeid for at fyrverkeriet skulle foregår etter planene. Den største utfordringen var timingen. Inntil den nye rekordforsøket er vurdert er det Kuwait som er rekordholder. 

Som en del av fyrverkeriet var det både skapt flagget til De forente Arabiske emirater, samt en solnedgang. 

Se hele det spektakulære showet nederst i artikkelen. 

Venter i New York

I New York venter folk i spenning på tradisjonen hvor «kulen slippes» på Times Square. Allerede midt på dagen var de første skuelystne begynt å samle seg. 

I Ukrainas hovedstad Kiev har demonstrantene, som har tatt over gatene de siste ukene, også et ønske om å sette en rekord. De vil være flest mulig til å synge landets nasjonalsang samtidig. 

I Tokyo var det fem prester som innviet det nye året ved å ringe i en historisk gongong. 

Vi følger nyttårsfeiringen verden over. Direktebilder kan du se i videovinduet øverst etter hvert som nye byer trer inn i det nye året.

(©NTB/TV 2)