Frp-Leirstein fnyser av voldssiktelse: – Inntrengere fortjener juling

– Jeg tenker at dette fortjener du, sier Ulf Leirstein (Frp) som vil ha en gjennomgang av lovverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frps Ulf Leirstein mener personer som bryter seg inn i hus fortjener å få juling.

Nå vil han ha en gjennomgang av lovverket for å handle i nødverge.

På Karmøy er fortsatt to menn siktet for å ha slått en 24 år gammel inntrenger bevisstløs i sin egen bolig natt til søndag.

Huseier og svigersønn siktet

Politiet opprettholder siktelsen for legemsbeskadigelse mot huseieren og hans svigersønn som stoppet mannen.

– Dette med siktelse, det er viktig å ha med seg, det er for å gi de involverte rettigheter i forbindelse med etterforskningen, sier påtaleansvarlig Trond Sekkingstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

– Jeg kan forstå at politiet der og da at det var noe oversiktlig, men dette er to edru, oppegående, ressurssterke mennesker som altså har fått invadert hjemmet sitt av en rabiat ungdom. Så man hadde ikke trengt å sikte dem, man kunne avhørt dem som ordinære vitner, sier Erik Lea, forsvarer for huseieren.

Opprørt over siktelsene

Også Frps Ulf Leirstein er opprørt over at mennene i Karmøy har blitt siktet for å ha forsvart seg mot inntrengeren.

– Nei, jeg tenker at dette fortjener du. Hvis du da faktisk blir lagt i bakken eller slått ned av dem som forsvarer seg, sier Ulf Leirstein i Stortingets justiskomité (Frp) til TV 2.

Nå vil han ha en gjennomgang av alle lignende saker for å se om terskelen for å handle i nødverge er for høy.

– Jeg mener du skal gjøre veldig mye i nødverge. Når det er snakk om din eiendom, din familie og ditt eget liv - så skal du kunne gå veldig, veldig langt.

– Hva er veldig langt?

– Man skal kunne forsvare seg, uten at å risikere å bli siktet. Det er tross alt den som bryter seg inn som eller den som går til angrep som er den kriminelle her, ikke den som forsvarer seg, sier Leirstein.

Høyres justispolitiske talsmann sier at selv om han forstår at folk må kunne forsvare seg selv, er det viktig å ikke gå for langt.

– Men det er noen tydelige grenser som vi ikke må trå over, det er noen viktige prinsipielle grenser som skal ivaretas i en rettsstat. Vi skal ikke trekke grensene for nødrett for lavt, og vi skal heller ikke åpne opp for selvtekt, sier første nestleder Anders B. Werp i Stortingets justiskomité (H).

Hadija Tajik (Ap), som leder Stortingets justiskomité, sier at grensen mellom nødverge og selvtekt er klar:

– Det som ikke er lov, er å gå fra å avverge et angrep til å straffe de som har stått for angrepet, sier hun til TV 2.