NYE SKI: Petter Northug har slitt med å finne de rette skiparene i OL-sesongen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE SKI: Petter Northug har slitt med å finne de rette skiparene i OL-sesongen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Landslagssjefen innrømmer: - Vi har ikke kontroll på skiparken til Northug

Nå jobber landslaget på spreng for å få oversikt over Northugs skipar.

LENZERHEIDE (TV 2): Da Petter Northug brøt ut av landslaget mistet han den tette oppfølgingen fra landslagssmørerne. 

I stedet tok pappa John Northug over styringen av skiparken til mosbyggen. Smøreboden i Mosvika fikk seg samtidig en liten ansiktsløftning.

Det forteller pappa Northug i kveldens episode av Sirkus Northug.

- Jeg syns dette er spennende. Nå har vi fått oss skikkelig NASA-teknologi inn i smørebuen. Nå er vi i stand til å gjøre så gode analyser av ski at vi vet hva vi snakker om. Vi analyserer skiene i detalj, noe som gjør at vi kan bestille kopier av ski fra produsentene, forteller Northug senior.

Når Northug representerer landslaget er det Stein Olav Snesrud som smører skiene til Northug. 

Foreløpig har ikke NASA-teknologien spilt på lag med Team Northug. Seinest i gårsdagens sprint i Oberhof slet Northug med dårlige ski. Også i Davos og på stafetten i Lillehammer slet Northug med dårlige ski.

LES: Northug: - Skal selge skiene mine på finn.no
LES: Her vil Northug hoppe fra 25 meter høy bro for å straffe seg selv

Innkalte til smøremøte
Etter Oberhof-sprinten ble det kalt inn til et "oppvaskmøte". Northug sa selv at han ville selge skiene sine på finn.no. Landslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at han er bekymret.

- Vi har evaluert litt i ettertid. Vi så at svenskene hadde betydelig bedre ski enn oss i finalen. I tillegg hadde tyskerne jevnt over bedre ski enn oss, sier Løfshus.

- Hva skyldes det at Northug har slitt med dårlige ski denne sesongen?

- Vi har ikke hatt kontroll på skiparken hans. Vi prøver etter hvert å få litt kontroll. Som øverste sjef føler jeg ikke at vi har kontroll, men du kan jo spørre Knut Nystad. Det kan være han har et annet svar. Northug har jo hatt egne smørere som har hatt styring på skiene, sier Løfshus.

- Er det heldig?

- Jeg synes ikke det er optimalt, men det er en risiko du tar når du går ut av landslaget. Det visste Northug da han gikk ut av landslaget. Han er sikkert av den oppfatning at han skal klare dette like godt selv, men det største argumentet med å være på landslaget er at du har verdens beste støtteapparat, sier Løfshus.

- John Northug sier han har NASA-teknologi i smøreboden?

- Hahaha. Det har virket bra hittil. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Løfshus.

LES: Nå er Northug blitt popstjerne
LES: Northug bryter med sko-leverandør

- Greit for oss hvis Petter har tillit
På spørsmål om han har tillit til at John Northug gjør jobben sin godt nok, blir Løfshus ordknapp.

- Så lenge Petter har det, har det ikke så mye å si for oss. Så lenger Petter har tillit til at faren gjør en god jobb, er det greit for oss, sier Løfshus. 

Han vil imidlertid ikke utelukke at smører Hans Olav Snesrud kan ha hatt en dårlig dag på jobben.

- Det kan være. Vi gjør jo feil vi og som alle andre. Det er ingen som er feilfrie, sier Løfshus.

Smøresjef Knut Nystad trekker på smilebåndet av Northugs finn.no-kommentar.

- Det var et godt tiltak. Da får vi færre ski i bussen, humrer Nystad, og håper det lyser av pappa Northugs NASA-teknologi.

- Da får vi se på hva han driver på med der oppe, spøker smøresjefen.

Har hevet ut en haug med ski
Nystad innrømmer at han ennå ikke har full kontroll på skiparken til Northug.

- Er man en ski-connaisseur, er man en feinschmecker. Det er alltid noe som kan justeres. Det er et evig jag etter å finne det beste skiparet. Bildet på et godt skipar er ganske kompleks. Når man stiller til start er 80 prosent av svaret gikk i skien selv. I tillegg har du struktur, manuell struktur, som man kan påvirke selv, og de produktene som skal på. I går var det glider, pulver og topping. I tillegg har du metodikk på alle de tre lagene, sier Nystad.

- Det er en av tingene. I Team Northug har de jobbet veldig hardt. De har jobbet med en som heter Tobias Fenre. Han har vært kjempeflink. De har hevet ut en haug med ski han hadde med seg fra før. Nå har Northug en til dels ny skipark. Da må vi gå inn og bli kjent med den, sier Nystad. 

Eirik Myhr Nossum er ikke redd for at Northug ikke får gode OL-ski.

- Vi har en god dialog med smøreteamet til Norges Skiforbund. Vi hadde et møte med Stein Olav seinest i dag. Da gikk vi gjennom skiparken, sier Myhr Nossum.