
Heiberg: – Ikke overrasket over terrorangrep
Norges medlem i IOC mener sikkerheten er godt ivaretatt.
– Jeg synes dette er helt forferdelig. Vi er like lei oss som alle andre for det som nå skjer i Russland, sier Gerhard Heiberg til TV 2.
En selvmordsbomber slo mandag morgen til mot en buss i Volgograd. 14 mennesker ble drept. Dagen før mistet 17 mennesker livet i et selvmordsangrep mot byens jernbanestasjon.
Angrepene viser terrortrusselen som eksisterer i Russland, bare 39 dager før OL I Sotsji starter.
Har ventet at noe slikt kunne skje
Gerhard Heiberg sier han ikke er overrasket over terroren som nå rammer i Russsland.
– Nei, jeg vil ikke si det, dessverre. Vi har ventet at noe ville skje. Det er flere som har uttalt at de skal stoppe OL i Sotsji, og det gjør at vi er ikke overrasket, men dette er helt forferdelig likevel.
– Føler du at sikkerheten for utøvere og publikum er god nok i Sotsji?
– Ja, vi har daglig kontakt med arrangørene og med myndighetene i Russland, og sikkerhet har vært prioritet nummer én helt siden de ble tildelt lekene for syv år siden. Så vi føler at dette kommer til å bli et fantastisk OL hvor utøverne kan konsentrere seg om sin idrett og slipper å tenke på om det skjer noe som ligger utenfor det de vet og står for.
– Avskyelig handling
Norske myndigheter fordømmer søndagens bombeangrep i Volgograd.
– Alle indikasjoner tyder på at dette var en terrorhandling. Norge fordømmer denne avskyelige handlingen på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding.
Gerhard Heiberg understreker at arrangørene gjør alt som står i deres makt for å ivareta sikkerheten. Blant annet har man brukt erfaringer fra OL i Vancouver, Beijing og London.
– Vi føler at også den måten russerne håndterer dette på, med å isolere Sotsji i stor grad fra omverdenen mens dette foregår, vil ivareta det sikkerhetsmessige på en skikkelig og ordentlig måte, sier Heiberg.

For over et år siden forsikret president Vladimir Putin at russiske sikkerhets- og spesialstyrker ville sette sin ære i et trygt Sotsji-OL, og i tillegg er en rekke tiltak gjennomført de siste årene.
100 kilometer sikkerhetssone
En sikkerhetssone på 100 kilometer strekker seg fra kysten av Svartehavet og inn i landet. Adgangen til dette området kontrolleres allerede, og flere sikkerhetstiltak innføres før OL starter.
Til å overvåke arrangementet fra lufta skal det brukes droner fra Zala Aero og Gorizont Air.
Ifølge Jane's Intelligence koster sikkerheten under Sotsji-OL nærmere 58 milliarder rubler, og involverer 25.000 politifolk, 8.000 i sikkerhetsstyrkene og 20-30.000 soldater. Også FSBs paramilitære antiterrorenhet Alfa settes i sving, med operatører fra det regionale teamet i Krasnodar.


– Sjansespill å legge OL til Sotsji
