MIDT I DRAMAET: Kari Hilde French forteller om panikk i Kinshasa. Hun og datteren måtte mandag avbryte et planlagt besøk til sønnen Joshua French i Ndolofengselet. Bildet er fra et besøk tidligere i år. Foto: TV 2.
MIDT I DRAMAET: Kari Hilde French forteller om panikk i Kinshasa. Hun og datteren måtte mandag avbryte et planlagt besøk til sønnen Joshua French i Ndolofengselet. Bildet er fra et besøk tidligere i år. Foto: TV 2.

Frenchs mor måtte søke tilflukt

Væpnede menn angrep flyplass og TV-stasjon i Kinshasa. 40 skal være drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 SISTE: 40 personer skal ha blitt drept da regjeringsstyrker tok kontroll over flyplassen og TV-stasjonens hovedkontor, melder Sky News.

Det var mandag morgen at det brøt ut kraftig skyting på den internasjonale flyplassen i Kinshasa kort tid etter at lokalene til den kongolesiske statskanalen RTNC ble angrepet av væpnede ungdommer.

– Det er skyting overalt, og vi gjemmer oss alle sammen, sa en tjenestemann på flyplassen til nyhetsbyrået Reuters.

Britisk UD gikk etter skytingen ut og advarte mot at skytingen kan spre seg. De bad sine borgere holde seg innendørs og være forsiktig.

– Gatene er tomme og folk holder seg innendørs. Det er skyting flere steder i byen og militære styrker er satt inn for å bekjempe dem som skyter, fortalte en kilde i byen til TV 2.

Litt etter klokken 12.30 melder flere medier at så mange som førti personer ble drept da regjeringsstyrkene tok tilbake kontrollen over den internasjonale flyplassen og bygningen der statskanalen holder til.

Frenchs mor og søster søker tilflukt

DREPT: To av de angivelige angriperne som ble drept av kongolesiske sikkerhetsstyrkene utenfor den statlige TV-stasjonen i Kinshasa. Foto: Reuters
DREPT: To av de angivelige angriperne som ble drept av kongolesiske sikkerhetsstyrkene utenfor den statlige TV-stasjonen i Kinshasa. Foto: Reuters

Joshua Frenchs mor og søster er i hovedstaden på et lengre julebesøk hos den fengslede sønnnen.

Kari Hilde French var på vei til fengselet i Kinshasa for å besøke sønnen Joshua mandag formiddag, da det brøt ut panikk i gatene etter at væpnede personer slo til mot flyplassen og en TV-stasjon.

– Vi var på vei til fengselet for å besøke Joshua og skulle innom et hotell hvor jeg har bodd tidligere for å få sendt noen eposter, da trafikken i nærheten plutselig ble helt vill. Vi holdt på å bli påkjørt flere ganger og folk fikk panikk, sier Kari Hilde French til NTB.

Hun forteller at kaoset startet like etter klokka 9.30. Da var hun og datteren Hannah i en bil like ved hotellet.

– De holdt på å trekke for gitrene. Vi gikk inn på hotellet og spurte hva vi skulle gjøre. Vi kunne i hvert fall ikke kjøre tilbake til leiligheten vår, sier French.

– Foreløpig sitter vi her på kafeen på hotellet til det blir trygt å dra herfra, sier French.

Søsteren Hannah skriver på sin Facebookside om situasjonen som oppstod da de måtte avbryte bilturen mot fengselet.

– Joshua har ringt. Han har det bra, men vi får ikke snakket med ham før i morgen, skriver hun.

Tok gisler

Fire TV-journalister ble litt tidligere mandag tatt som gisler av ungdommene som angrep radio- og TV-kanalen i sentrum av Kinshasa.

– De er bevæpnet med macheter og skytevåpen. De har tatt TV-reportere som gisler. En aksjon er i gang for å drive dem bort, sa polititalsmann Mwana Mputu til AFP.

Før sendingen ble brutt, var to unge skrekkslagne nyhetsopplesere synlig med en væpnet mann bak dem som så ut til å true dem.

Lokale vitner meldte om kraftig skyting ved TV-stasjonens hovedkontor.

Vitner fortalte også om skyting ved en militærleir i Kinshasa.

Politisk budskap på direkte-tv

De væpnede angriperne skal ifølge Reuters ha kommet med et politisk budskap mot president Joseph Kabila på direktesendt fjernsyn før sendingen ble brutt.

– Gideon Mukungubila har kommet for å frigjøre dere fra rwandisk slaveri, skal ifølge nyhetsbyrået ha vært budskapet.

I 1997 styrtet militære tropper med støtte fra Rwanda Kongos enehersker Mobutu Sese Seko og innsatte Laurent Kabila, faren til nåværende president Joseph Kabila, som landets president.

(©NTB/TV 2)