KOMA: Michael Schumacher pådro seg alvorlige hodeskader etter et fall i skibakken søndag.
KOMA: Michael Schumacher pådro seg alvorlige hodeskader etter et fall i skibakken søndag.

Lege om Schumacher: – Uten hjelmen ville han ikke vært her nå

Formel 1-legenden Michael Schumacher kjemper for livet etter skiulykken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Schumacher pådro seg hjerneblødning da han falt og slo hodet i en stein da han kjørte offpiste i de franske alpene søndag.

Den tidligere verdenseneren var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus, men senere på dagen kom meldingene om at han hadde pådratt seg hjerneblødning og at tilstanden er kritisk. Han holdes nå i kunstig koma.

– Uten hjelmen ville han ikke ha vært her nå, sa en lege ved sykehuset i Grenoble dagen etter at Michael Schumacher ble alvorlig skadd i en skiulykke.

– Hjelmen var ikke nok til å beskytte ham fullstendig, men den hjalp veldig. Vi ser dessverre mange slike hodeskader, sier professor Stephane Chabarde.

Legene mente at Schumacher trolig hadde stor fart da han traff steinen og skadet seg. Han har slått den høyre siden av hodet kraftig. 

– Vi har konstatert hjerneskader på røntgenbildene, men kan ikke konkludere endelig ut ifra disse ennå, sier legene ifølge Aftonbladet.

Sykehuset i Grenoble har lang erfaring med å behandle hjerneskader som følge av skiulykker, og legene berømmer innsatsen som ble gjort for å få Schumacher raskt til sykehus.

Ifølge rapportene tok det bare rundt ti minutter før han ble fløyet bort fra bakken i helikopter. 

På pressekonferansen ble det opplyst at familien nå er ved 44-åringens side.

Fløy inn hjernekirurg
Ifølge franske medier og tyske RTL mandag morgen, ble Schumacher operert igjen natt til mandag. Legene holder ham nå i kunstig koma i 48 timer. Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

Ifølge avisen Le Dauphiné Libéré er hjernekirurgen Gérard Sailiant fløyet inn fra Paris for å bistå i arbeidet rundt motorsport-stjernen. Saillant er en venn av Schumacher og behandlet han etter en alvorlig Formel 1-ulykke på Silverstone i 1999.

Verdensmester Sebastian Vettel sier han reagerte med sjokk på nyheten om at Schumacher er kritisk skadd.

BEKYMRET: Sebastian Vettel reagerte med sjokk da han fikk nyheten om ulykken.
BEKYMRET: Sebastian Vettel reagerte med sjokk da han fikk nyheten om ulykken.

– Jeg er sjokkert og håper han kommer seg så raskt som mulig. Jeg ønsker familien hans styrke i denne tiden, sier Vettel til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Den firedobbelte verdensmesteren er god venn med Schumacher, som var Red Bull-førerens barndomsidol.

Tidenes mestvinnende
Skiulykken søndag fant sted i det franske skiområdet Meribel. Direktør for Meribel Ski resort, Christophe Gernignon-Lecomte, har også uttalt seg om saken.

–  Vi har folk på området som prøver å finne ut hvordan ulykken gikk til. Han er blitt fraktet til Grenoble sykehus. Jeg vet ikke om ulykken skjedde i løypen eller utenfor, sa han tidlig søndag.

Schumacher la opp som Formel 1-kjører for andre gang i desember i fjor. Han er den mestvinnende Formel 1-sjåføren gjennom tidene og har tatt 91 enkeltseirer, og blitt verdensmester hele sju ganger.

Tyskeren hadde tidligere hytte i Trysil.  I ti år besøkte han Norge hyppig på vinterstid. Men i 2006 solgte han hytta til fordel for hans nye feriested i Frankrike.