Minst 15 drept i eksplosjon på togstasjon i Russland

Eksplosjonen var et terrorangrep, sier kilder til Interfax. Volgograd ligger 100 mil fra OL-byen Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
TERROR: Minst 14 personer er døde etter terrorangrepet mot togstasjonen i Volgograd. (Foto: AP Photo/Nikita Baryshev,Volgograd Mayor's Office Handout)
TERROR: Minst 14 personer er døde etter terrorangrepet mot togstasjonen i Volgograd. (Foto: AP Photo/Nikita Baryshev,Volgograd Mayor's Office Handout)

SISTE: Minst 15 personer er drept og flere titalls skadd. Ifølge russiske medier  har helseministeren i landet opplyst at så mange som 50 personer er drept eller såret i eksplosjonen på togstasjonen i Volgograd. Det mistenkes at en kvinnelig selvmordsbomber står bak angrepet.

Eksplosjonen som skjedde i 12-tiden søndag omtales som en terroraksjon av nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge AP er minst 15 personer drept i eksplosjonen. Ifølge statlig russisk TV er 28 skadet, 5-10 av disse er hardt skadd.

Volgograd ligger på vestsiden av Volga, rundt 850 kilometer i luftlinje fra OL-byen Sotsji.

I oktober døde sju mennesker i den samme byen etter et angrep gjennomført av en kvinnelig selvmordsbomber om bord på en buss.

Nordmenn meter unna eksplosjonen

Bare 350 meter unna togstasjonen befant to nordmenn seg da bomben gikk av. Kjetil Olsen (34) og Faraz Mahmod (31), begge fra Oslo, hørte smellet tydelig.

– Vi merket at det var noe mer alvorlig enn en propaneksplosjon eller bilulykke, ettersom det kom et titalls russisk spesialpoliti på plass, sier Kjetil Olsen via epost til TV2.no søndag ettermiddag.

Nordmennene forteller at folk i Volgograd er vant med stor uro. Men med den andre selvmordbomben på to måneder, begynner russerne å bli bekymret. 

– Folk er naturligvis sterkt preget, og flere russere vi har snakket med forteller om en uro for at det er større ting under oppseiling, sier Olsen. 

Fordømmer terrorangrepet

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer dagens terrorangrep i Russland.

MANGE DREPT: Mange er drept og skadet etter terrorangrepet mot togstasjonen. Dette bildet viser åstedet kort tid etter eksplosjonen. (Foto: AP Photo/ Associated Press Television News)
MANGE DREPT: Mange er drept og skadet etter terrorangrepet mot togstasjonen. Dette bildet viser åstedet kort tid etter eksplosjonen. (Foto: AP Photo/ Associated Press Television News)

– Bombeeksplosjonen i Volgograd har krevd mange uskyldige menneskeliv. Alt tyder på at det dreier seg om en terroraksjon. Norge fordømmer denne avskyelige handlingen på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Brende sier at regjeringen sender sine tanker til ofrene og de etterlatte.

– Jeg håper de som står bak terrorhandlingen raskt blir funnet og stilt til ansvar, sier Brende.

Angrep på Putins OL

President Vladimir Putin og resten av Kreml har nok å tenke på i forhold til sikkerheten før OL i Sotsji 2014.

Fredag ble tre personer drept da en bilbombe gikk av i byen Pyatigorsk, sør i Russland. 

I sommer gikk opprørslederen Doku Umarov ut og ba opprørere gjøre alt i sin makt for å stoppe de olympiske lekene som finner sted om seks uker. 

Rebelske opprørere i Russland har uttalt at de ønsker en egen muslimsk stat i Nord-Kaukasus, samme region som Sotsji.

Selv om Volgograd ligger nord for denne regionen, anses den som et viktig transportknutepunkt mellom Kaukasus-regionen og nordlige deler av landet.

Både motorveien M6 og jernbanesporet mellom nord og sør går gjennom millionbyen, som nå har opplevd to selvmordsbombere på to måneder. 

(NTB / TV 2)