Oberhof, Tyskland 20131229. En sliten Petter Northug  jr. ble nummer seks i søndagens sprint i Tour de Ski i Oberhof.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oberhof, Tyskland 20131229. En sliten Petter Northug jr. ble nummer seks i søndagens sprint i Tour de Ski i Oberhof. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Northug enig med Ingebrigtsen: Vi sklir jo bare på planker

Skistjernen ser seg ikke blind på oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OBERHOF (TV 2): På TV 2 i går kveld kom Henrik Ingebrigtsen med flere oppsiktsvekkende uttalelser om damelangrenn.

- U23-gullet mitt er bedre enn et langrennsgull i VM for damer, for å si det slik. Det går ikke an å sammenligne. Jeg skal ikke provosere mer enn jeg må, men friidrett er idrett – punktum, sa Ingebrigtsen.

Petter Northug lar seg ikke provosere av Ingebrigtsens uttalelse.

- Vi sklir bare rundt på planker mens han kjemper livet av seg med sko på beina. Med min vekt hadde jeg aldri hatt noe å gjøre på en friidrettsbane. Jeg er glad vi sklir rundt på ski, sier Northug.

- Han mener prestasjonen ikke blir verdsatt?

- Ja, det har jeg forståelse for. Henrik leverer på et vanvittig høyt nivå internasjonalt. Konkurransen der er beinhard. Det står veldig stor respekt av det han har gjort, sier Northug.

Chris Jespersen er uenig med Ingebrigtsens vurdering av langrenn.

- Jeg vil jo si at det er idrett begge deler. Det er ingen tvil om at friidrett er en større idrett, men det er stor idrett uansett om du blir verdensmester i langrenn eller i friidrett, sier Jespersen.

- Men det er kanskje ikke stor idrett å kritisere andre?

- Nei, jeg ville ikke gjort det selv. Det får han stå for. Jeg ville ikke rakket ned på andre idretter, sier Jespersen. 

Vibeke Skofterud mener det ligger like mye arbeid bak VM-gullene i langrenn som i friidrett. 

- Jeg skal ikke uttale meg for sterkt i denne saken. Det er hans mening. Det er vanskelig å sammenligne idrettsprestasjoner. Jeg er imponert over det han har gjort, men jeg vet også hva som ligger bak det vi gjør, sier Skofterud.

- Han er en offensiv type?

- Jeg synes det er kult at folk sier det de mener, men det er litt skummelt å sammenligne prestasjoner. I verdensmålestokk er friidrett en langt større idrett. Men hvis man ser på hva som ligger bak prestasjonene, ligger norske damelangrenn veldig langt fremme, sier Skofterud. 

Heidi Weng er kjent som en veldig god motbakkeløper. Hun synes det er vanskelig å sammenligne damelangrenn med friidrett.

- Jeg vet ikke om U23-gull er så veldig stort, men det er jo veldig mange som driver med friidrett. Det er mange flere med joggesko på beina enn ski. Men jeg vet ikke om det er så veldig mye større av den grunn, sier Weng.

Ingebrigtsen peker på at utstyret er mye viktigere i langrenn enn i friidrett. 

- Alle som vil kan løpe 1500 meter. Slik er det ikke i langrenn. Det er ikke snakk om de beste smørerne, eller stavene, eller skiene. Du må ha de beste beina, sa Ingebrigtsen.

Finn Hågen Krogh mener Ingebrigtsen har et poeng.

- Det er ikke tvil om at ski kan ha veldig mye å si. Det varierer fra dag til dag. Det er en av de tingene jeg synes er dumt med langrenn. Men det har vi lært oss å leve med, sier Krogh.