Villsvin-jakt etter bilkrasj i Hobøl

Viltnemnda hentet inn jakteksperter for å finne villsvinet, men måtte avslutte søket uten funn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viltnemda i Hobøl ble koblet inn etter at politiet fredag kveld fikk inn melding om at et villsvin hadde løpt på en bil. I sammenstøtet med villsvinet, ble bilens bakhjul flerret opp. 

Operasjonssentralen i Follo ba folk i området om å ikke oppsøke villsvinet. 

– Politiet ønsker ikke at folk oppsøker dette villsvinet som kan være aggressivt på nært hold, opplyste operasjonslederen.

Det har blitt gjort flere sikre vitneobservasjoner av dyret som beskrives som stort. Villsvinene er på mellom 50 og 250 kilo.

Eksperthjelp

Jaktleder, Håvard Jensen, sier til TV 2 at de begynte å søke etter dyret allerede fredag kveld. På grunn av det dårlige været, avbrøt de søket. 

– Med tanke på vår egen sikkerhet, turte vi ikke å fortsette. Det var masse regn og vind. Et så stort villsvin kan være livsfarlig. Det kan ta knekken på deg, sier han til TV 2.

Lørdag morgen fortsatte søket, og den lokale viltnemnda hentet inn eksperter på villsvinjakt fra grenseområdene ved Marker. 

– Når det kommer til slike dyr er vi amatører. Vi har hentet inn jegere og hunder som har erfaring med villsvinjakt. 

– En stridsvogn

Viltnemnda fant ingen blodspor eller andre tegn til dyret fredag kveld. Føreren av bilen har fortalt at dyret løp tilsynelatende uskadd etter møtet med bilen. 

Jensen sier det ikke er sikkert at dyret tok skade av kollisjonen.

– De dyra er som en stridsvogn. De tåler det meste. 

Bilføreren har forklart at hele bilen ristet etter sammenstøtet. 

Jakten etter den aktulle rånen i Hobøl ble avsluttet lørdag ettermiddag uten resultat. Jaktleder Håvard Jensen sier at det ikke er noe som tyder på at dyret er skadet.

Svartlistet i Norge

Villsvin er svartlistet i Norge, noe som betyr at det er fri jakt året rundt. Det anslås at det finnes om lag 100-150 dyr i grenseområdene mot Sverige, men i Hobøl-området er det kun gjort observasjoner av ett dyr.

– Dyret har blitt observert flere ganger tidligere. Vi prøver å finne ut om det er et streifdyr, eller om det har etablert seg her. Med så mange villsvin i Sverige, så er det bare et tidsspørsmål før de trekker over grensen, sier jaktleder Håvard Jensen til TV 2.

Ifølge jaktlederen er det spesielt at et slikt dyr dukker opp på denne siden av Glomma.

– Det er snakk om en stor råne. Vi ønsker at folk som observerer dyret om å kontakte oss.

Villsvin er svartelistet i Norge og det er fri jakt på villsvin uten unger hele året.

– Hva gjør man hvis man dumper bort i et villsvin?

– Da skal man bare gå rolig unna. Det vil ikke angripe med mindre det føler seg presset, sier Jensen.

Jaktlederen understreker at det er svært liten sjanse for at noen støter på villsvinet ved en tilfeldighet. Det er nemlig veldig sjenert.