– Vi ønsker fortsatt å få ham vekk

Tiden i fengsel har ikke fått Pussy Riot-medlemmene til å endre mening om president Vladimir Putin. Fredag fortalte de hvem de ønsker som statsleder i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De løslatte Pussy Riot-medlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova holdt fredag ettermiddag sin første pressekonferanse.

Begge ble dømt til to års fengsel i august 2011 for å ha sunget en regimekritisk sang i en katedral i Moskva, men tiden bak lås og slå har åpenbart ikke fått dem til å endre mening.

Foran et fullsatt pressekorps i den russiske hovedstaden la de ikke skjul på at de fortsatt ønsker å bli kvitt president Vladimir Putin.

– Han vil miste kontrollen

– Vår holdning mot Vladimir Putin har ikke endret seg. Vi ønsker fortsatt å gjøre det han sendte oss i fengsel for. Vi ønsker fortsatt å få ham vekk, sa Tolokonnikova.

Under pressekonferansen beskrev de Puntin som en lukket, redd, og ikke-transparent leder som ikke lenger ser virkeligheten. 

– Hvis en person forsøker å kontrollere alt, og har gjort dette til sitt hovedmål, vil han før eller siden – mest sannsynlig før – miste kontrollen ut av hendene, sa Alyokhina.

Se video fra pressekonferansen øverst.

UREDDE: Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova fra punkrockgruppen Pussy Riot er ikke redde for å si hva de mener om den russiske presidenten. Her fra pressekonferansen i Moskva fredag 3. juledag.  Foto: AFP PHOTO/YEVGENY FELDMAN
UREDDE: Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova fra punkrockgruppen Pussy Riot er ikke redde for å si hva de mener om den russiske presidenten. Her fra pressekonferansen i Moskva fredag 3. juledag.  Foto: AFP PHOTO/YEVGENY FELDMAN

Ønsker seg Khodorkovskij 

Ikke lenge etter at nyheten om Tolokonnikova og Alyokhina løslatelse ble kjent, ble også den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij satt fri.

Han har sittet fengslet siden 2003, anklaget for skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet. Tiltalen kom i kjølvannet av at Khodorkovskij valgte å støtte opposisjonen i Russland økonomisk.

Han har flere ganger understreket at han ikke har innrømmet skyld for det han ble dømt for. 

Under Pussy Riots pressekonferanse uttrykte begge to at de ønsket at Khodorkovskij skal ta Putins plass.

– Jeg vil veldig gjerne invitere Mikhail Borisovich (Mikhail Borisovich Khodorkovskij, red.anm.) til å ta denne posisjonen, sa Tolokonnikova.

– Jeg er enig, sa Alyokhina.