PRESIDENTPARTNERE I ØST: Serzh Sargsyan (Armenia), Almazbek Atambayev 
(Kirgisistan), Alexander Lukashenko (Hviterussland), Vladimir Putin 
(Russland), Nursultan Nazarbayev (Kasakhstan) og Mykola Azaro 
(statsminister i Ukraina) poserer for fotografene etter toppmøtet om 
handelsunionen i Kreml på julaften. RIA Novosti / REUTERS / NTB scanpix
PRESIDENTPARTNERE I ØST: Serzh Sargsyan (Armenia), Almazbek Atambayev (Kirgisistan), Alexander Lukashenko (Hviterussland), Vladimir Putin (Russland), Nursultan Nazarbayev (Kasakhstan) og Mykola Azaro (statsminister i Ukraina) poserer for fotografene etter toppmøtet om handelsunionen i Kreml på julaften. RIA Novosti / REUTERS / NTB scanpix

Frykter ikke et «økonomisk jernteppe» mellom øst og vest

Nupi-forsker tviler på om Putins handelsunion vil bli like slagkraftig som EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har ved flere anledninger de siste årene brukt handelssanksjoner for å utøve politisk press, men skal vi tro seniorforsker Arne Melchior vil ikke Putins nye handelsunion bli et «økonomisk jernteppe» mellom øst og vest.

Handelsforbud og importhindringer er blitt brukt mot Ukraina, Hviterussland, Georgia og Moldova, og hvordan Russland belønner sine venner, ble tydelig da den fremtidige unionspartneren Armenia fikk kuttet gassprisene betydelig etter at de vendte Brussel og EU ryggen.

I løpet av et halvt år vil Armenia slutte seg til handelsunionen, sier Russlands visestatsminister Igor Shuvalov.

– For svak motor

Arne Melchior i Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) sier handelsunionen er et ambisiøst prosjekt som virker inspirert av en vesteuropeisk modell. Han tviler imidlertid på om den vil bli like slagkraftig som EU.

– En euroasiatisk handelsunion kan aldri bli som Vest-Europa og Asia, til det er motoren for svak, sier Melchior til TV 2.

Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt. FOTO: NUPI
Seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt. FOTO: NUPI

– Det tidligere Sovjet er et enormt område med store avstander og lav befolkningstetthet. Derfor kan internhandelen ikke bli som i Asia eller Vest-Europa. Landene trenger derfor handel og handelsavtaler også med omverdenen, og ikke bare med land i Sovjetområdet.

– Russland sliter med industriell vekst og fornyelse, og man ser vel for seg at en økonomisk union vil ha en vekstfremmende effekt. Men handelen i disse landene er begrenset. Man lager primært olje og gass samt råvarebasert industri, i motsetning til i Vest-Europa der det foregår en handel med konsumvarer på kryss og tvers, sier Melchior.

Tror ikke India blir med

Nupi-forskeren sier at Putins store utfordring vil være å klare å etablere et «indre marked» i en union der de aktuelle landene har handelspartnere som står utenfor. Dessuten virker det per nå ikke sannsynlig at land som India og Tyrkia vil slutte seg til unionen.

– En slik union vil bety at for eksempel Russlands regime for veterinærkontroll av laks også vil gjelde for disse landene. At India vil delta på disse premissene og underkaste seg, virker lite sannsynlig, sier Melchior.

Samtidig ser han et klart element av maktpolitikk i etableringen av en union der Russland ønsker Ukraina inn i alliansen.

– Det blir en kamp om hegemoniet. Ukraina har fortsatt en relativ høy handel med Russland, men om Ukraina vil låse seg til en løsning, gjenstår å se, sier Melchior til TV 2.