Ingebrigtsens stikk til langrennsjentene:
– Friidrett er idrett

– U23-gullet mitt er bedre enn et langrennsgull i VM for damer, sier Henrik Ingebrigtsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OBERHOF (TV 2): Henrik Ingebrigtsen tok EM-gull på 1500 meter i 2012 og EM-gull på 5000 meter i U23-EM 2013. Ingebrigtsen mener nordmenn ikke forstår hvor stor den prestasjonen er.

– Jeg tror ikke alle vet hva det er snakk om. Jeg skal ikke skryte opp mine egne prestasjoner, men det er mangel på kunnskap som er problemet. Ingen vil se på 15 kenyanere eller etiopiere løpe fort. Der er ikke interessen så stor her i Norge, ikke for de som ikke er friidrettsinteresserte. Men jeg regner med at  interessen og kunnskapsnivået til folk flest i Norge blir større etter hvert. Da forstår de at det ikke er langrenn det er snakk om, der det er Norden, Tyskland og Russland som kjemper om noen medaljer, sier Ingebrigtsen.

– Alle har like muligheter
I London-OL ble han nummer fem i et sterkt finaleheat på 1500 meter. Ingebrigtsen mener nivået i friidrett er langt høyere enn i langrenn. Han mener utstyrshysteriet i langrenn fort kan føre til at den beste utøveren ikke vinner. 

– Alle har like muligheter i friidrett. Det er utrolig at vi i Norge, som er en liten storby i USA, klarer å hevde oss så bra som vi gjør. Fem av ti norske som deltok i VM kom til finaler. I forhold til ressursene vi bruker på det, det er vanvittig.

– Er din prestasjon større enn et VM-gull i damelangrenn?

– U23-gullet mitt er bedre enn et langrennsgull i VM for damer, for å si det slik. Det går ikke an å sammenligne. Jeg skal ikke provosere mer enn jeg må, men friidrett er idrett – punktum. Alle som vil kan løpe 1500 meter. Slik er det ikke i langrenn. Det er ikke snakk om de beste smørerne, eller stavene, eller skiene. Du må ha de beste beina. De 15-16 som starter er helt like. De har bare seg selv, og ingenting annet, for å oppnå resultater. Det er noe langrenn, fotball, alpint og golf ikke har. Alle kan løpe. Vi kan ta et kappløp, vi to, uten at det er noe urettferdig. Det er den beste som vinner. Helt enkelt, sier Ingebrigtsen.

Vil ikke sammenligne
I langrennsmiljøet tar man Ingebrigtsen-kritikken med knusende ro.

– Han må stå for det han sier. Jeg liker ikke å sammenligne idretter, sier Therese Johaug.

Hun er en stor fan av Ingebrigtsen.

– Det han har gjort er helt rått. Vi går på ski. Det er noe helt annet enn å springe. Det vi gjør er stort, det også. Jeg synes ikke noe om at folk sammenligner, sier Johaug.