TYVERI AV KINA-KUNST: En av tyvene sier vakthold og alarmsystemet ved museet i Bergen var overraskende skrøpelig.. Foto: Politiet @
TYVERI AV KINA-KUNST: En av tyvene sier vakthold og alarmsystemet ved museet i Bergen var overraskende skrøpelig.. Foto: Politiet @

Fengsel og erstatning for kunsttyver

Seks menn er dømt for medvirkning til kunsttyveriet i Bergen, der kunst for flere millioner kroner ble stjålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De seks mennene var tiltalt for å stå i en organisert kriminell organisasjon, men de ble ikke dømt etter den såkalte mafiaparagrafen.

De dømte mennene i alderen 30-40 år risikerte svært strenge straffer dersom de ble dømt for organisert kriminalitet. Bergen tingrett slår fast at tyveriet i januar 2013 var en svært nøye planlagt aksjon, men fant ikke andre faktorer som gjorde at det kunne kalles organisert kriminalitet.

Satte fyr på biler

Tingretten slår fast at de seks er en vennegjeng, som tok på seg et oppdrag med å bryte seg inn i Vestlandske Kunstindustrimuseum. 

To av mennene, en 31-åring og en 32-åring, brøt seg inn i museet og stjal kinesiske kunstskatter verdt flere millioner kroner. Samtidig satte deres medsammensvorne fyr på biler på ulike kanter av Bergen sentrum, for å avlede politiet mens innbruddet pågikk. 

Overvåkingskameraene fanget opp tyvene:

De to mennene som begikk innbruddet ble ansett som ledere for kunstbrekket. De fikk også de strengeste straffene. 32-åringen må sone tre år i fengsel, mens 31-åringen fikk tre år og fire måneders fengsel.

Flere hundre tusen i erstatning

Alle seks er dessuten dømt til å solidarisk utbetale flere hundre tusen kroner i erstatning til forsikringsselskap, privatpersoner og næringsliv som har tapt på tyveriaksjonen. 

Pengene skal blant annet dekke museets utgifter til å reparere noen av gjenstandene som ble skadet under tyveriet. I tillegg fikk museet kostnader med å flytte kunstgjenstandene til et annet sted.

Alle seks erkjente handlingsforløpet slik det er beskrevet i tiltalen: 32- og 31-åringen brøt seg inn i museet, mens de fire andre satte fyr på biler på to ulike steder i Bergen.

Derimot nektet de for delen av tiltalen som gjaldt mafiaparagrafen, og noen av de tiltalte hevdet at de ikke visste hvilket tyveri som skulle finne sted mens de satte bilene i brann. 

De ble trodd på delen om organisert kriminalitet, men alle ble dømt for medvikning til både skadeverk og grovt tyveri. Men det fikk uttelling for straffutmålingen at retten ikke «finner det tilstrekkelig bevist at de var klar over at det var et muesumstyveri som skulle begås».