Statsminister Erna Solberg tar et oppgjør med norsk matematikkundervisning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg tar et oppgjør med norsk matematikkundervisning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erna Solberg varsler oppgjør med svak satsing på matte

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (NTB): Erna Solberg (H) lekker fra sin aller første nyttårstale som statsminister og varsler et oppgjør med 30 års unnlatelsessynder i matteundervisningen i Norge.

Solberg understreker overfor NRK at hun ikke vil bruke den tradisjonelle talen statsministeren holder til folket 1. nyttårsdag som en valgkamptale. Men hun sier talen vil vise hvilken retning regjeringen vil jobbe mot.

– Jeg har vel knapt holdt en politisk tale uten å bruke ordet kunnskap, sier statsministeren til NRK.

Hun sier Norges prestasjoner i den internasjonale Pisa-undersøkelsen viser at det er en del ting å arbeide med innenfor matematikk.

– Jeg tror vi må si at vi har 20-30 års unnlatelsessynd innenfor matematikk. Helt siden jeg gikk på skolen har matte vært prioritert ned, og det begynner vi å se resultatene av. Disse terpefagene, kunnskapsfagene, som matematikk er og hvor en må bygge stein på stein, er utrolig viktige for en teknologinasjon som Norge, sier Solberg.

Hun sier at hele næringslivet på Vestlandet er basert på teknologi, og at folk har realfagskunnskap som gjør dem i stand til å finne de nye konkurransedyktige løsningene. (©NTB)