Madelaine (27) feirer sin sjette jul i kvinnefengselet

COCHABAMBA, Bolivia (TV 2): Madelaine Rodriguez fra Oslo mener norske myndigheter har gjort altfor lite for å hjelpe henne hjem til Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba i Bolivia har Madelaine Rodriguez fra Oslo sonet fem år og åtte måneder for forsøk på kokainsmugling.

Hun ble dømt til over 10 års fengselsstraff, men siden hun har jobbet i fengselet med å stryke tøy har hun i følge seg selv hatt krav på å bli prøveløslatt for over ett år siden. Men fortsatt har ingenting skjedd.

– Saken ligger hos Høyesterett i hovedstaden Sucre. Der har den nå snart ligget i tre år, men så lenge høyesterett ikke ferdigstiller dommen, kommer jeg meg ikke ut, sier Rodriguez oppgitt.

TV 2 møter henne inne på cella si i kvinnefengselet. På de sju kvadratmeterne bor hun med sine to barn, som hun har fått under fengselsoppholdet.

– Ingenting skjer

Rodriguez mener norske myndigheter har gjort altfor lite for å hjelpe henne hjem til Norge:

– De burde lagt større press på bolivianske myndigheter, for å få saken min ferdigbehandlet i rettssystemet. Jeg er ferdigsonet og skulle vært løslatt. I stedet sitter jeg her og ingenting skjer. Jeg frykter at det kan ta mange år før høyesterett ser på saken min.

Kvinnefengselet sett innenfra. FOTO: PER MAGNE DALEN / TV 2
Kvinnefengselet sett innenfra. FOTO: PER MAGNE DALEN / TV 2

De to barna, Aisha på to år og Damian på sju måneder, har hun fått med en lokal musiker i Cochabamba. De er kjærester og han er ofte på besøk. Men han er også den eneste som besøker Rodriguez i fengselet.

– Det er tungt. Det er veldig ensomt her. Hadde jeg vært i Norge hadde jeg hatt mer folk rundt meg, men her er jeg alene med barna mine.

Sjette jul i fengselet

– Hva tenker du om at du som mor har valgt å få barn som må vokse opp i fengsel? 

– De er veldig små nå, så jeg tror det har gått bra. Men nå begynner Aisha å bli såpass stor, så det haster for meg å komme meg ut for situasjonen er ukomfortabel med å ha barn her inne.

Madelaine i senga med Alicia og Damian. FOTO: PER MAGNE DALEN / TV 2
Madelaine i senga med Alicia og Damian. FOTO: PER MAGNE DALEN / TV 2

Dette er sjette året Madelaine Rodriguez feirer jul i kvinnefengselet i Cochabamba. I år har hun kjøpt inn et blinkende juletre for å skape litt julestemning for barna. 

– Jeg prøver så godt jeg kan med litt lys og julemusikk. Men jeg savner Norge med snø, familie og juletradisjoner. Jeg håper jeg kan feire jul i Norge neste år, men jeg vet ikke. Ting tar tid her i Bolivia.

Utenriksdepartementet sier til TV 2 at Rodriguez er dømt for svært alvorlig nakotikakriminalitet, og at hun har anket saken til Høyesterett, og at det er en pågående sak mellom henne og bovilianske myndigheter.