Norges nye kampfly er kvitt barnesykdommene

– Hovedutfordringene ligger bak oss, sier direktør Anders Melheim i Kampflyprogrammet til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges nye kampfly er verdens dyreste våpenprogram som har hatt både tekniske problemer og forsinkelser, men nå har F-35 over 10.000 flytimer med testing og trening bak seg.

– Det vi nå ser, er at de tekniske utfordringene man sto overfor har man funnet løsninger på. Hovedutfordringene ligger bak oss, sier direktør Anders Melheim i Kampflyprogrammet til TV 2.

Direktøren for F-35-programmet er optimist, og han gleder seg over at kampfly nummer 100 nylig ble ferdig og kunne rulles ut av fabrikken i Texas. 

– I dag er jeg veldig fornøyd med fremdriften, som også vises gjennom at fly nummer 100 rulles ut, og at vi også får en bekreftelse på at de norske kostnadsestimatene holder, sier Melheim.

Kjøpes på fastpriskontrakter

Men hva blir egentlig prisen på de nye flyene?

– I de norske kostnadsestimatene har vi i våre planer lagt inn en gjennomsnittlig pris på i overkant 700 millioner kroner. Det er det vi har budsjettert for, sier Anders Melheim.

I tillegg kommer reservedeler, våpen og en hel del andre ting. TIl sammen 64 milliarder kroner skal det koste å kjøpe 52 nye kampfly. Kritikerne mener at flyet blir mye dyrere enn vi tror, men de tar ifølge Melheim feil. 

– Vi kjøper alle våre fly på fastpriskontrakter, slik at da ligger risikoen hos leverandøren Lockheed, hvis det er noe som må gjøres, sier direktøren for Kampflyprogrammet.

Norges to første kampfly skal leveres i 2015.

Et F-35-fly monteres på Lockheed-fabrikken i Texas. FOTO: LOCKHEED MARTIN / REUTERS / NTB scanpix
Et F-35-fly monteres på Lockheed-fabrikken i Texas. FOTO: LOCKHEED MARTIN / REUTERS / NTB scanpix