Brende vurderer å reise til Sør-Sudan

Verdens yngste stat er i krise og nærmer seg borgerkrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges utenriksminister Børge Brende vurderer selv å reise til Sør-Sudan i forbindelse med uroen i landet.

– Er det aktuelt for deg å reise ned selv?

– Det vurderer vi nå fortløpende. Det viktigste har vært å få vår spesialutsending på plass, men alt som kan bidra til å legge press på partene, det er skritt som vi vil ta, svarer Brende.

Uroen i Sør-Sudan ble utløst da president Salva Kiir sa at den tidligere visepresidenten Riek Machar, som ble avsatt i sommer, hadde forsøkt et statskupp. Kiir og Machar er ledere for Sør-Sudans to største etniske grupper, dinkaene og nuerne.

19. desember ble en FN-base i delstaten Jonglei i Sør-Sudan angrepet.

– Dugg for solen

Norge var ett av landene som bidro til at Sør-Sudan fikk sin uavhengighet fra Sudan i 2011 og med det ble verdens yngste stat.

– Vi har bidratt mye for denne unge nasjonen, og vi kan ikke nå se at de positive resultatene forsvinner som dugg for solen etter bare knappe to år, sier Brende.

Spesialutsending Gunnar Holm som er sendt til landet har i to dager hatt samtaler med blant annet presidenten i Sør-Sudan i håp om å komme frem til en fredelig løsning.

Haster

– Jeg trodde ikke man skulle få den type borgerkrigslignende tilstander i løpet av så kort tid, forteller Brende.

Nå mener Brende at det haster med å få slutt på voldshandlingene.

– Hvis det nå fortsetter med militære konfrontasjoner så er den humanitære krisen dager unna, konstaterer utenriksministeren.