Frode feirer første jul uten kidnappet datter

Dramatisk økning i antallet barnebortføringer i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Karlsvik kjøper ingen gaver til datteren Angelina i år. Han har ingen adresse å sende gaven til. Hans ti år gamle datter dro på sommerferie med sin russiske mor, og kom aldri hjem til Norge. 

Frode feirer nå den første julen uten Angelina. Han forteller til TV 2 at det er veldig tungt å ikke en gang vite hvor i Russland hun befinner seg. 

– Egentlig har jeg skjøvet julen foran meg, og får ikke helt den store julestemningen. Jeg gruer meg egentlig. 

Intervjuet av russisk TV

 Moren ble intervjuet av russisk TV, og i reportasjen ble det hevdet at norsk barnevern når som helst kan komme på døren din og ta barnet ditt fra deg ut fra den spinkleste påstand fra naboer eller venner. 

Barne- og familietjenesten var inne i familien både før og etter skilsmissen mellom de to, men det forelå aldri noe vedtak om å ta barnet ut av familien. 

Frodes mareritt er blitt vanligere i vår stadig mer globaliserte verden. Årets tall  viser at barnebortføringer øker fra 23 barn i 2011, fordelt på 16 saker, til 42 barn i bare første halvår i 2013, fordelt på 27 saker. 

Vanskelige saker

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, sier til TV 2 at barnebortføringssaker til land som ikke er medlem av Haag-konvensjonen er noen av de vanskeligste sakene de jobber med. 

Tall fra Justisdepartementet viser en dramatisk økning i antallet barnebortføringssaker.
Tall fra Justisdepartementet viser en dramatisk økning i antallet barnebortføringssaker.

– Dessverre finnes det erfaringsmessig to hovedløsninger på de sakene. Den ene er at man går i en rettsprosess i det landet det gjelder, mens den andre er at man kommer til en overenskomst med den andre forelderen i saken. 

Mistet norsk statsborgerskap

Da utenriksminister Børge Brende besøkte Trondheim, fikk Frode et håp om å legge saken i Brendes mektige hender. 

– Jeg kan ikke tenke meg noen være situasjon å havne i, sier Brende. 

– Det er ganske tungt, ja, svarer Frode. 

Norge har en lov som sier at du ikke kan ha to statsborgerskap. Da Angelina ble innvilget russisk statsborgerskap, mistet hun dermed automatisk sitt norske statsborgerskap. 

– Jeg tror ikke han har verktøyet som skal til. Det jeg håper på er at han kanskje møter noen i russiske myndigheter han kan snakke med, som gjør at det blir en dialog og en forståelse for at datteren min trenger to foreldre, avslutter Frode.