REDNINGSSKIPET: Mannskapet om bord på Star Isfjord reddet de to seilerne utenfor Brest i Frankrike. FOTO: GRIEG SHIPPING
REDNINGSSKIPET: Mannskapet om bord på Star Isfjord reddet de to seilerne utenfor Brest i Frankrike. FOTO: GRIEG SHIPPING

Seilere reddet av norsk skip

Et norsk skip kom til unnsetning da seilbåten ble knust i 10 meter høye bølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til julaften kom de to profesjonelle seilere, Bernard Stamm og Damien Guillou i havsnød rett vest for Brest i Frankrike. De var på vei fra Brasil til Frankrike. 

Ifølge den engelske avisen Thisiscornwall.co.uk, deltok de to profesjonelle seilerne i Transat Jaques Vabre-seilasen. Seilbåten som havarerte heter Cheminées Poujoulat.

I det voldsomme uværet som oppstod, fikk seilbåten problemer med masten, og havarerte midt ute på åpent hav. 

10 meter høye bølger

Værforholdene i området gjorde redningsarbeidet svært vanskelig. 

I 12 timer forsøkte redningsmannskap fra både England og Frankrike å nå den havarerte seilbåten og redde mannskapet. 

Da redningsmannskapene måtte gi opp, ble det norske skipet Star Isfjord bedt om å assistere. 

– Vårt skip var 30 nautiske mil fra seilbåten og ble bedt om å bistå, sier Henry Svendsen, adm. Direktør i Grieg shipping til TV 2. 

Svendsen sier at det var en vindstyrke på 55 knop og 10 meter høye bølger i området. 

– De er profesjonelle seilere. De er vant til hardt vær og har lang erfaring på havet. Men dette var dramatisk, sier han. 

Da Star Isfjord nærmet seg seilbåten, knakk den i to og forsvant nedover mot havdypet. Mannskapet om bord på Star Isfjord kastet ut tau til seilerne. 

Damien Guillou fikk tak i tauet og dro seg mot redningsbåten, mens kapteinen, Bernard Stamm falt av seilbåten og måtte svømme nesten 100 meter før han kom om bord. 

– Det var superstressende, fordi det var veldig høyt hav, og seilbåten var nesten helt under vann, sier kaptein Bernard Stamm til Yachtingworld.com. 

Roser redningsmennene

Den engelske kystvakten roser nå redningsmennene ombord på Star Isfjord. Ian Guy i kystvakten i Falmouth, England, beskriver redningsarbeidet som svært vanskelig. 

– Det er takket være dyktigheten og engasjementet til mannskapet om bord Star Isfjord at vi nå kan si at seilerne er på vei hjem til jul, sier Guy til thisiscornwall.co.uk.