AVTALEBRUDD: Norge er dømt for brudd EØS-avtalen to ganger på like mange måneder. Her er statsminister Erna Solberg (H) i Brussel tidligere denne måneden. Til høyre EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.
Foto: Juha Roininen/EUP Images/SMK / NTB scanpix
AVTALEBRUDD: Norge er dømt for brudd EØS-avtalen to ganger på like mange måneder. Her er statsminister Erna Solberg (H) i Brussel tidligere denne måneden. Til høyre EU-kommisjonens president José Manuel Barroso. Foto: Juha Roininen/EUP Images/SMK / NTB scanpix

Norge har brutt EØS-avtalen

Dømt to ganger på to måneder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er dømt for brudd på EØS-avtalen hele to ganger i løpet av de siste to månedene, ifølge den mektige EFTA-domstolen i Luxembourg. 

Årsaken er at Norge ikke har innført EU-regelverk fort nok. 

- Alvorlige konsekvenser

- Slik forsinket eller manglende gjennomføring av EØS-regelverket har alvorlige konsekvenser for det europeiske markedet, sier president i EFTAs overvåkningsorgan ESA, Oda Helen Sletnes, i en pressemelding.

Det var ESA som i sommer tok to norske saker til EFTA-domstolen. Totalt har domstolen avsagt hele ni dommer i løpet av de siste to månedene. Sju av dem mot Island. 

Rekordmange saker i 2013

Jeg må dessverre konstatere at ESA i 2013 har vært nødt til å sende et rekordstort antall traktatbruddsaker  til EFTA-domstolen. Dette er uheldig og unødvendig og svekker tilliten til EØS-avtalen, sier ESA-president Sletnes. 

Når ESA tar en sak til EFTA-domstolen, er det siste steg i en formell traktatbruddsprosedyre mot et EFTA-land.

Før det skjer, har ESA skriftlig redegjort for sitt syn og gitt myndighetene i landet anledning til å fremme sine argumenter samt til å rette seg etter regelverket innen de fristene som gjelder.

– Ett av hovedmålene med EØS-avtalen er å sikre næringslivet like konkurransevilkår og rettferdige rammebetingelser. ESA forventer  at både Island og Norge nå gjør det som er nødvendig for å gjennomføre  dommene fra EFTA-domstolen.

- Vi vil følge nøye med på hvordan de vil overholde sine forpliktelser i fremtiden, sier Sletnes.

De to dommene kan leses i sin helhet her (eksterne lenker): Sak E- 9/13 og sak E-13/13.