JULEFEIRING: Søskenparet Magnar og Oddny Kleiva forbereder seg til jul. FOTO: VEGARD FIMLAND / SOSKENTILEVIGTID.NO
JULEFEIRING: Søskenparet Magnar og Oddny Kleiva forbereder seg til jul. FOTO: VEGARD FIMLAND / SOSKENTILEVIGTID.NO

Har sjarmert hele Norge - slik feirer søskenparet jul

Over 40.000 har nå sett dokumentarfilmen om søskenparet Magnar og Oddny Kleiva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen fra familiegården Naustal i Sogn og Fjordane er med det den mest sette dokumentarfilmen på kino de siste fem årene.

Historien om søskenparet har også gått sin seiersgang på sosiale medier, og svært mange har lest om og sett klipp fra livet til Magnar og Oddny. Filmskaperen selv er overrasket over suksessen. 

– Vi hadde trodd 4000 ville se filmen på kino. At vi kan legge på en null er helt utrolig. Ingen hadde trodd dette. Det er en smal film, så langt fra Hollywood som det er mulig å komme, sier regissør og medprodusent av dokumentarfilmen Søsken til evig tid, Frode Fimland til TV 2. 

I tre år fulgte han søskenparet. Han beskriver det som et sted hvor tiden har stått stille i 50 år. Verken Magnar eller Oddny stiftet noen gang familie. På gården lever naustdølingene et liv nært dyrene og med hardt arbeid.

2.juledag kl. 21.45 kan du se søskenparets julefeiring på TV 2. 

Rolig julefeiring

På Facebook-siden til dokumentarfilmen har filmskaperen lagt ut et bilde av Magnar og Oddny med årets juletre.

– De feirer julen sammen slik de alltid har gjort, sier Fimland til TV 2. 

ÅRETS TRE: Magnar og Oddny viser frem årets juletre. FOTO: FRODE FIMLAND
ÅRETS TRE: Magnar og Oddny viser frem årets juletre. FOTO: FRODE FIMLAND

En av de essensielle scenene i filmen, er skildringen av søskenparets julefeiring. Opptakene ble gjort i 2011. Regissøren sier til TV 2 at han besøkte søskenparet uken før julaften i år.

Da var Oddny og Magnar allerede godt i gang med juleforberedelsene. 

Magnar var i skogen for å finne juletre, og Oddny var i gang med å lage julematen. Julaften serveres det som alltid hjemmelagde pølser og julesylte. 1. juledag starter dagen som vanlig med arbeid kl. 06.30. 

Dokumentarfilmen har fått gode tilbakemeldinger fra publikum og anmeldere, men søskenparet har ikke latt seg påvirke av suksessen, mener Fimland. 

– Det største for Magnar og Oddny var førpremieren på ungdomshuset i bygda. 350 personer hadde møtt opp i bunad og festdrakter. Det var høydepunktet deres, sier han til TV 2. 

Tror på suksess i utlandet

I oktober ble dokumentaren vist på Bergen Internasjonale Filmfestival. Programsjef for festivalen, Tor Fosse, mener at filmen om søskenparet kan nå langt utover Norges grenser. 

– Jeg tror filmen vil vekke oppsikt i utlandet også, uttalte Fosse til TV 2. 

Han mener filmen om Magnar og Oddny Kleiva gir seerne en flukt fra det hektiske, moderne livet. 

– Det er rett og slett vårt behov for å koble av og meditere. I en oppjaget hverdag så trenger vi noe som kobler oss ut, og denne filmen, «Søsken til evig tid», er jo i tillegg også en film som tar deg med tilbake til røttene dine, til oldefedrene og besteforeldrene, sier Fosse.