KRIGSHELT: Alan Turing tok sitt eget liv etter at han ble dømt for å være homofil. Her er han 16 år. Foto: AFP Photo / Sherborne School
KRIGSHELT: Alan Turing tok sitt eget liv etter at han ble dømt for å være homofil. Her er han 16 år. Foto: AFP Photo / Sherborne School

Krigshelt blir benådet - 60 år etter at han ble dømt for å være homofil

Kodeknekker og dataekspert Alan Turing forkortet trolig andre verdenskrig med sitt arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På julaften, 59 år etter hans død, blir Alan Turing benådet og gitt full oppreisning av Dronning Elizabeth II av Storbritannia.

Han var en britisk matematiker, kodeknekker og dataekspert som er mest kjent for å ha knektt den tyske koden «Enigma».

– Turing var en eksepsjonell mann med et strålende sinn, sa justisminister Chris Grayling i en kunngjøring på julaften.

– Han fortjener å bli husket og anerkjent for sitt fantastiske bidrag både hans vitenskapelige arv og hans krigsinnsats, fortsetter han.

Kodeknekker

Alan Turing arbeidet som kodeknekker under den andre verdenskrig, og var han som klarte å knekke Enigma-maskinen som tyskerne brukte. Maskinen ble brukt til kryptering og dekryptering av informasjon. Den var enkel å bruke og fra tysk side antatt å være umulig å knekke.

Det var helt til de allierte fikk tak i en av maskinene og Turing konstruerte en kalkulator som påviste kombinasjonene og kunne dermed lese ut svarene.

– Det har blitt hevdet at han forkortet krigen, og at uten ham hadde kanskje ikke de allierte vunnet krigen, sier David Leavitt, forfatter av en bok om Turing, til nyhetsbyrådet AP.

Etter krigen var han med på å konstruere en av de tidligere elektroniske programmerbare digitale datamaskinene.

Dømt for å være homofil

Men karrieren fikk en brå slutt i 1952. For på den tiden var homoseksuelle forhold forbudt og Turing som ikke gjorde noen hemmelighet av sin seksualitet ble dømt for «grov uanstendighet og seksuell perversjon». Han ble så satt på en hormonkur for å bli «kurert».

– Du tar ikke en av verdens største vitenskapsmenn og invaderer kroppen hans med hormoner, sier S. Barry Cooper, matematiker ved universitetet i Leeds.

Hormonkuren bestod av østrogen-injeksjoner, og en av bieffektene ved kuren var at han utviklet bryster.

ENIGMA-MASKINEN: Alan Turing klarte å knekke koden til tyskernes Enigma-maskin og det snudde trolig krigen til de alliertes favør. (AP Photo/Alex Dorgan Ross)
ENIGMA-MASKINEN: Alan Turing klarte å knekke koden til tyskernes Enigma-maskin og det snudde trolig krigen til de alliertes favør. (AP Photo/Alex Dorgan Ross)

Deprimert og sint tok han sitt eget liv 7. januar 1954. Et halvspist eple med cyanid ble funnet ved siden av ham. 

Alle opplysningene om at Turing arbeidet for britene under andre verdenskrig var hemmelighetsstemplet lenge etter hans død. Dermed ble han ikke sett på som en helt, men mer som en underlig matematiker. 

Statue og film

I 2001 ble Turings innsats under krigen kjent og holdningene til homofili hadde endret seg betraktelig. Det er reist en statue av ham i Manchester.

Hodejegerne-regissør Morten Tyldum skal regissere filmen om livet til Alan Turing, «The imitation game». Sherlock Holmes-skuespiller Benedict Cumberbatch skal spille den britiske krigshelten.

Den skal etter planen være klar i 2014.