Ber fastlegene henvise til nye diagnosesentre

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Universitetssykehuset i Tromsø er Norges første diagnosesenter åpnet.

Hit skal fastleger henvise pasienter med alvorlige symptomer der legen mistenker kreft slik at man kan få tidlig diagnose.

Problem i Danmark

Men i Danmark der systemet med diagnosesenter har eksistert i flere år har man et problem. 

Fastlegene henviser for få pasienter.

– Vi har bruk for flere pasienter tidligere i forløpet og da må fastlegen hjelpe oss, sier overlege ved Herlev hospital i Danmark Claus Feltoft Larsen til TV 2.

HENVISER FOR FÅ: Overlede ved Herlev hospital i Danmark, Claus Feltoft Larsen, mener man ikke bare på henvise syke, men også de man tror er syke. Foto: TV 2
HENVISER FOR FÅ: Overlede ved Herlev hospital i Danmark, Claus Feltoft Larsen, mener man ikke bare på henvise syke, men også de man tror er syke. Foto: TV 2

Han mener fastlegene ikke bare må sende de som de tror er syke, men også de som kanskje er syke så man kan få endret deres prognose.

Ber norske leger satse

Helseminister Bent Høie, som har tatt den danske kreftsatsningen til Norge, ber nå norske fastleger om å satse. Og han oppfordrer dem til å bruke systemet.

– Etter hvert som dette kommer i hver helseregion håper jeg virkelig at fastlegene vil bruke systemet, dette er egentlig tenkt på som fastlegenes egne sykehus. Der skal de kunne henvise de pasientene de har mistanke om har kreft men ikke føler seg sikre på, sier helseminister Høie.

Unngå tillitskrise

For helseministeren mener Norge må unngå de danske problemene, og også få sykehusene til å stole på hva fastlegene henviser.

– Vi er nødt til å jobbe for å få fastleger med på laget. Men da handler også om at sykehusene må stole på fastlegenes vurdering og henvisninger så de opplever at de blir tatt på alvor, sier Høie til TV 2.