GJENFORENT: Joshua French fikk møte søsteren Hannah lille julaften. I dag blir det familiejul i fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Foto: SCANPIX.
GJENFORENT: Joshua French fikk møte søsteren Hannah lille julaften. I dag blir det familiejul i fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Foto: SCANPIX.

Joshua French : – Fantastisk å møte søsteren min igjen

Den dødsdømte nordmannen fikk lillejulaften møte lillesøsteren Hannah for første gang på fem år. I dag blir det pinnekjøtt og julesanger i fengselet i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fire dødsdommer og en tiltale for å ha drept kameraten Tjostolv Moland hengende over seg, ble det et kjærkomment avbrekk for Joshua French da mor Kari Hilde og søster Hannah kom på besøk i går.

Det ble det første møtet mellom bror og søster på nesten fem år.

– Det var helt fantastisk å se søsteren min igjen. Det har gått alt for lang tid, sier Joshua French på telefon til TV 2 julaften formiddag.

De to søsknene har et nært forhold, men har kun hatt kontakt på telefon siden Joshua French ble pågrepet nordøst i Kongo, mistenkt og senere dømt for blant annet spionasje og drapsforsøk.

Søsteren Hannah (29) har vært en aktiv pådriver i sosiale medier for å holde liv i prosessen for å få broren hjem, både på twitter og på de to nordmennenens familiers hjemmeside.

Hver desember har både hun, Joshua French og resten av familien hatt et håp om igjen å få feire jul sammen i Norge. 

– Jeg hadde aldri trodd jeg måtte vente så lenge på å få treffe henne igjen, sier French, som forteller at de tre i 12-tiden skal spise julemiddag i fengselet.

French holdes i en avdeling av fengselet der fangene har visse fordeler, blant annet en luftegård med stoler og bord som i dag skal brukes til familiens julefeiring.

Får pinnekjøtt

Under middagen vanker det medbrakte gaver, brev og pinnekjøtt - og ikke minst en etterlengtet julefeiring med sine nærmeste.

– Jeg ser frem til at vi får dekket et lite julemåltid for oss tre og jeg gleder meg til å spise pinnekjøtt, forteller French.

Joshua French forteller at det betyr veldig mye for ham å få besøk av familien.

Søsteren Hannah sa til TV 2 før avreise at hun gledet seg veldig til å møte broren igjen.

– Det blir en veldig spesiell jul, som jeg regner med vi aldri kommer til å glemme, sa hun til TV 2.

Britisk støtte

Lille julaften besøkte representanter for den britiske ambassaden French i fengselet. Siden han har både norsk og britisk statsborgerskap, er britiske myndigheter engasjert i nordmannens situasjon i Kongo.

– Jeg føler jeg har britenes støtte, og det betyr  mye sier Joshua French.

18. august ble kameraten og medfange Tjostolv Moland funnet død på cella. Både Kripos og lokale etterforskere konkluderte med at dødsfallet ikke skyldtes noe kriminelt, likevel ble Joshua French senere tiltalt for å ha drept Moland.

Rettssaken starter etter det TV 2 erfarer 7. januar, og vil trolig vare tre dager.

Ikke overraskende har den fengslede nordmannen ett sterkt ønske når han snart går inn i et nytt år fengslet i Kongo.

– Jeg håper saken snart kan gå mot en slutt og at jeg får komme hjem til Norge, sier French.