Hafslund frykter jule-strømbrudd

Det kan bli kald ribbe for husstander på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er skikkelig ruskevær på Hardangervidda lille julaften. Brøytebilsjåføren Hans Olav Lægreid har jobbet på spreng for å holde veien åpen gjennom hele dagen. Mandag kveld ble den stengt. 

Lavtrykket kan bli ett av de kraftigeste Norge har sett de siste 10 til 20 årene. Hafslund frykter det verste - nemlig strømbrudd på julaften og dermed kald julemat på Østlandet. 

 – Vi kan ha flaks med at stormen går forbi, men med erfaring fra to stormer for kort tid siden tilsier at det blir strømbrudd ved at trær faller over strømlinjer, sier Morten Schau, Informasjonssjef i Hafslund.

Hvilke forberedelser har dere gjort?

– Vi har veldig høy beredskap. Vi har 80 mann som skal stå klare til å rykke ut om det måtte bli behov og vi kan oppskalere hvis det blir ytterlige behov, sier Schau. 

Også i luften har været skapt stopp i juletransporten. Flere helikopteravganger fra oljeplattformer har blitt innstillt og Ifølge Statoil er et 50-talls oljeinstallasjoner berørt. 

Flyselskapet Norwegian har problemer med flere Dreamline-fly, noe som har ført til at flere nordmenn må feire julaften i flysetet. 

Storm.no/trafikk gir deg oppdaterte veimeldinger, veikamera, værmelding og du får hjelp til å velge alternative ruter.

 Her kan du sjekke om det er forsinkelser på flyplassene, og i togtrafikken.

Hardangervidda stengt

Siste oppdateringer er at Hardangervidda er stengt. Det er kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn på strekningen.

– Været endret seg raskt. Det blåste opp, så de var nødt til å stenge. På kort varsel kan det bli stengt for alle kjøretøy, sier Roger Lemme, trafikkoperatør ved statens vegvesen.

– Skal folk over fjellet mellom øst og vest, anbefaler vi at de kjører over Filefjell eller Haukelifjell. 

FULLSTENDIG OVERSIKT: Her kan du få en oppdatert liste over hvordan veiene og fjellovergangense ser ut.

Se intervju med TV 2s værmelder: