Turid lever takket være blodoverføring

Nå setter Blodbanken inn storoffensiv for å hente inn nok blodgivere så flere kan få tilbringe høytiden utenfor sykehuset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sykehuspasienter kan takket være blodplater tilbringe julen hjemme. For Turid Thoresen var blodoverføring livreddende da hun ble knivstukket på trikken.

– Hadde jeg ikke fått det blodet så hadde jeg ikke stått her i dag,  da hadde jeg vært død, sier Turid Thoresen.

Hun er et levende bevis på hvor viktig blod er. Hun ble knivstukket og hardt skadet på Oslo-trikken i 2004, men fikk blodoverføring raskt.

– Det var en mann som gikk berserk med kniv. Han stakk seks av oss og jeg var en av de som ble hardest skadd. Ble stukket i hjertet og lungen og mistet veldig mye blod. Jeg var så heldig at det var kriseblod i ambulansen og fikk fire poser med en gang.

– Jeg fikk fra noe som tilsvarer 22 givere og det er ganske mye. Det er grunnen til at jeg står her i dag, forteller Thoresen når TV 2 møter henne på Blodbanken i Oslo.    

Viktige blodplater

Iver Skrøder er blant de som er inne for å gi blodplater.

– Det er en fin ting å gi bort, sier han.

En av Iver Schrøders juletradisjoner er å gi blodplater(Foto: Jon Eirik Olsen / TV 2)
En av Iver Schrøders juletradisjoner er å gi blodplater(Foto: Jon Eirik Olsen / TV 2)

Blodplater sørger for at blodet levrer seg og for Iver har det blitt en juletradisjon å gå til blodbanken.

– Jeg ble spurt om å komme inn rett før jul for å gi blodplater. Da lurte jeg litt, men så fikk jeg høre at jeg kan sørge for at kreftpasienter kan feire jul hjemme. Og da var det ikke noe spørsmål, da var det jo bare å stille opp, sier Schrøder til TV 2.

Setter inn offensiv

Blodplater er svært viktig for mange pasienter, men har kort holdbarhet. Derfor setter blodbanken inn en offensiv nå for å få tappet mye og fylt opp lagrene.

– Sånn før jul vil jo mange pasienter hjem fra sykehuset så sant de kan.  Og da å få litt ekstra blodplater når du er midt i hard behandling det er veldig viktig, sier daglig leder for blodbanken i Oslo Elisabeth Rosvold.

Julegave

Og oppfordringen er klar, gi blodplater nå som kan hjelpe andre i høytiden.

– Det er jo virkelig en bra julegaven hvis man gjør det. Og det koster jo ikke noe, sier Turid Thoresen til TV 2.