Magnus Carlsen slet med innstillingen før VM-triumfen

– Måtte gå i meg selv, sier Magnus Carlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 (Oslo/Bergen): 2013 har vært et eventyrlig år for Magnus Carlsen, men mesterhjernen har i perioder har slitt med det mentale 23-åringen måtte ta seg selv i nakkeskinnet for å komme opp på nivået som gjorde ham til verdensmester.

– Det var et par ganger i løpet av året der jeg måtte gå litt i meg selv og gjøre litt med innstillingen min. Det var perioder der jeg ikke jobbet godt nok over brettet, og hadde en litt lettsindig holdning til ting, sier en åpenhjertig Magnus Carlsen til TV 2. 

– Hva kommer det av, tenker du på andre ting, hva tar fokus?

– Jeg er kanskje litt for vant til at det ordner seg til slutt allikevel, svarer Carlsen 

Vendepunktet kom midt i VM
Og det gjorde det jo til slutt da Carlsen beseiret regjerende verdensmester Vishy Anand i inderens egen hjemby, og sikret seg VM-tittelen. Men den unge nordmannen slet med startnerver, og vendepunktet kom sent. Selve øyeblikket da det snudde tidfester Carlsen til dag 4. Alle kampene så langt hadde endt med remis.

– Følelsen jeg hadde før og etter parti 4 er det jeg husker tilbake på som det morsomste. Før parti 4 fikk jeg en plutselig energi og en følelse av at dette kom til å gå bra. Og selv om jeg spilte i fem timer uten å vinne den dagen, så hadde jeg følelsen av at nå var matchen min. Jeg gikk tilbake til min egen greie, være selvsikker og sånn. Jeg startet å fokusere på meg selv fremfor å tenke på hva motstanderen skulle finne på, sier Carlsen.

Vil eksperimentere i 2014
Han er bare i starten av tjueårene, men Magnus Carlsen leder verdensrankingen suverent, og har allerede kapret sjakkens gjeveste tittel – verdensmesterskapet. Men gutten med gullbuksene føler seg langt i fra utlært, dette er hans mål for det enste året:

– Jeg vil lære mer sjakk, spille bedre. Og kanskje eksperimentere litt for å utvide horisonten min, for å bli en enda mer komplett spiller, avslutter Carlsen.

Se reportasje i videovinduet øverst!